Amazon Fire TV Cube – mediacenter med 4K, Dolby Atmos & Alexa

Amazon Fire TV Cube

Amazon Fire TV Cube är en spartanskt designad kub för tv-bänken. Ett mediacenter med stöder upplösningar i 4K, ljudformatet Dolby Atmos och företagets egna digitala assistent Alexa.

  • Stöder uppspelning av högupplösta filmer och serier
  • Byggd från grunden för enklare röststyrning
  • Kan användas för att kolla på dina nätverkskameror
  • Kostar mer än tusenlappen

Fire TV Cube är skapad för att vara den centrala hubben i ditt hemmabiosystem, eller bara om du har en tv-box från en kabel-tv-leverantör. Direkt ur lådan stöds en mängd boxar, från bland annat Comcast och DISH, men hur det ser ut med svenskstödet återstår att se.

HDMI CEC gör att du kan ansluta din Fire TV Cube och röststyra funktioner som att starta och stänga av tv:n och ändra kanal på tv-boxen.

Gränssnittet för mjukvaran till mediacentret sätter materialet i första facket enligt Amazon. Allt är designat för att du ska kunna använda rösten så mycket som möjligt. Exempelvis för att starta och stoppa en uppspelning, söka efter filmer och serier, eller varför inte hitta filmtitlar med den där specifika skådespelaren?

Fire TV Cube har så kallade far-field mikrofoner som kan identifiera röstkommandon en bra bit från själva enheten. Totalt finns åtta mikrofoner inbyggda direkt i mediacentret samt i den Alexa Voice Remote som medföljer i lådan. Det kan jämföras med Apple TV 4K som bara använder den medföljande handkontrollen som mikrofon.

amazon-fire-tv-cube-commandFör att kunna identifiera röstkommandon så bra som möjligt används en rad avancerade tekniker som isolerar kommandon från annat ljudbrus i närheten. Bland annat kan mikrofonerna ”rikta sig” mot tal och ignorera ljud från andra källor, som stereon eller tv:n. Fire TV Cube har även tekniker för att minska ekon och sortera bort andras röster än din.

Vidare om gränssnittet så kan nämnas att Amazon designat det för den stora skärmen. Det fungerar lika bra att titta på film och serier, som att hålla koll på dina nätverkskameror om så önskas. Det finns applikationer för de senaste nyheterna, sportresultat, väderinformation och mycket mer.

Introduktionspriset för Amazon Fire TV Cube är 89.99 USD på utvalda marknader och de som har ett Prime-medlemskap. För alla andra kommer prislappen att landa runt 119.99 USD istället, vilket omräknat blir 1 300 kronor inklusive moms.

Med i lådan följer en strömadapter, en Amazon Alexa Remote, förlängningskabel till IR-sensorn och en ethernet-adapter. Det finns även inbyggt lagringsutrymme på 16 GB för applikationer och liknande.

Läs mer på Amazons officiella produktsida.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.