2019 års iPhone-modeller kan ha tre bakre kameror

iPhone X

Enligt analytikern Jialin Lu från Deutche Securities kommer Apple att släppa en iPhone-modell med tre kameror på baksidan. Det är inte ovanligt med två bakre kameror på mobiltelefoner idag – men Apple kan alltså ta det stora steget upp till tre, och det redan nästa år.

  • Första gången en iPhone har 3x optisk zoom
  • Kan bli en rejäl konkurrent till befintliga Huawei P20 Pro
  • Samma uppgifter från minst tre olika analytiker
  • Tre kameror kan användas till augmenterad verklighet

Syftet med tre kameror i nästa års iPhone ska vara avancerad 3D-avläsning med hjälp av stereoskopiska bilder. Alltså med två bilder som tas från olika vinklar och som används för djupläsning. Med triangulering kan telefonen beräkna avståndet mellan olika objektiv.

Frågan är bara vad Apple tänker använda de tre kamerorna till. En tanke är augmenterad verklighet (augmented reality).

Rapporten från Jialin Lu stämmer bra överens med tidigare uppgifter från webbsajten Bloomberg förra året. Då avslöjade Alex Webb samma uppgifter som vi har fått idag. Då, precis som nu, gissa analytikern att den tredje kameran får en längre brännvidd för bättre zoom-egenskaper.

Närmare bestämt 3x optisk zoom, vilket blir det längsta i en iPhone någonsin. Med iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus och iPhone X är det maximalt 2x optisk zoom som gäller; ytterligare ett steg vore en välkommen och behövlig förbättring.

Inte minst om Apple på allvar vill konkurrera med tungviktaren Huawei P20 Pro som har marknadens kanske bästa kamera idag. Modellen ståtar med tre bakre kameror på 40 megapixel, 20 megapixel och 8 megapixel för respektive kamerasensor. Den sistnämnda med en telelins på just 3x optisk zoom.

Frågan är nu vad 2018 års modeller kan bjuda på och hur stort hoppet upp till 2019 års modeller blir. Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.