Ny Mac Mini kan släppas i sommar – ny Apple-processor & 64GB RAM

Ersätter den sista Mac Mini med Intel-processor

apple mac mini 2020 m1

Det ryktas att Apple planerar en ny, uppgraderad Mac Mini med en tiokärnig processor och dubbelt så många portar som tidigare Mini-modeller.

Det är webbsajten Bloomberg som rapporterar om den nya toppmodellen i Mac Mini-serien. Sajten skriver att det – föga förvånande – är Apples egenutvecklade processor som sitter under chassit.

Lästips: Apple uppgraderar Macbook Pro med ny processor – släpps sommaren 2021

Precis som med den tidigare ryktade Macbook Pro-modellen med Apples nya tiokärniga processor så ska nya Mac Mini kunna använda upp till 64 GB RAM-minne. En välkommen ökning från maximalt 16 GB i tidigare modeller.

Och som ovan nämnt ska antalet portar ha ökat (vilket även Macbook Pro väntas få) med två extra USB-C/Thunderbolt.

Apple har idag tre Mac Mini-modeller i sin officiella webbutik.

De två billigare modellerna använder Apple M1-processorn och kostar 8 495 respektive 10 995 kronor. Dessa två väntas inte få några förändringar.

Nya Mac Mini väntas ersätta sista Intel-modellen

Det är den tredje och dyraste, Intel-bestyckade modellen som väntas bli helt ersatt av Apples kommande uppgradering. Intel-modellen har en Core i5-processor som är sexkärnig och den kostar från 13 495 kronor idag.

Lästips: Apple släpper Spatial Audio & Dolby Atmos till Music (kommer juni 2021)

Betyder det här att du ska vänta med att köpa en Mac Mini?

Det beror på vad du ska använda den till. Om du vill ha en liten och kraftfull dator redan idag så kan du absolut satsa på en Apple M1-bestyckad Mac Mini. För vanligt kontors- och skolarbete samt enklare bild- och videoredigering så fungerar de utmärkt.

Vill du däremot ha en professionell maskin för tyngre arbeten och mer krävande situationer så kan det vara bra att vänta in den nya modellen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.