Ny Apple TV på gång – här är allt om nya modellen (hösten 2022)

Apple TV 4K
Li Lin, Unsplash

Apple kan vara på gång att uppgradera Apple TV-serien med en helt ny och förbättrad modell. Den just nu senaste modellen släpptes i maj 2021, så det är hög tid att vi får en ny. Frågan är bara – vad kommer en ny Apple TV att förbättra och blir den värd att köpa?

Här är alla nyheter som vi hört kommer till nya generationens Apple TV samt några egna förhoppningar som vi hoppas på.

Största ryktade nyheterna till nästa Apple TV

1. Kraftfullare prestanda för en bättre spelupplevelse

 • Uppgraderad processor till A14 Bionic
 • Bättre anpassad för spel till Apple TV

Den första stora nyheten blir en uppgraderad processor som gör att mediaspelaren blir mycket kraftfullare.

Det betyder inte att Netflix strömmar dina videor snabbare eller att menyerna laddar kvickare. Istället kommer mediaspelaren att fungera bättre med grafiskt tunga spel.

Apple TV 4K Gen 2 använder en A12 Bionic från 2018. Den nya modellen väntas få den två år nyare A14 Bionic från september 2020.

Den faktiska skillnaden är en förbättrad tillverkningsprocess som gör att energiförbrukningen minskar, bandbredden för minnet är 25 procent högre och den underliggande arkitekturen är optimerad för modernare applikationer och spel.

2. 4 GB RAM-minne istället för 3 GB

 • 33 procent mer RAM-minne
 • Högre bandbredd till minnet

Nästa nyhet är att mängden inbyggt RAM-minne väntas öka från 3 GB till 4 GB. En ökning med 33 procent som gör att mediaspelaren kan hålla fler appar och spel igång samtidigt för snabbare växling mellan dem.

Eftersom nästa Apple TV även väntas få en nyare processor med högre bandbredd för RAM-minnet så ökar mängden data som kan skickas samtidigt, vilket snabbar upp rejält.

apple tv 4k gen 2 2021
Nya Apple TV kan få en fjärrkontroll som går att hitta med Hitta-appen. Inte en sekund för tidigt menar vi.

3. Uppgraderad Siri-kontroll (fjärrkontrollen)

 • Apple U1-krets i fjärrkontrollen
 • Spåra med Hitta-appen

En detalj som många hoppats på är att den tillhörande fjärrkontrollen ska uppdateras med stöd för Hitta-appen.

Vi är många som förlägger den lilla Siri-kontrollen och att kunna spåra den med Hitta-appen i mobilen hade varit ruskigt välkommet. För vem har inte behövt riva upp alla soffkuddar i onödan bara för att hitta fjärrkontrollen nedkilad någon annanstans?

Den mest sannolika uppgraderingen här är att fjärrkontrollen får samma U1-krets som även finns i laddningsetuit till AirPods Pro 2. Det betyder en ökad kostnad vid tillverkningen, så räkna med ett högre slutpris för konsumenterna.

4. Inget stöd för WiFi 6E

 • Fortfarande endast WiFi 6
 • Gamla Apple TV 4K Gen 1 har bara WiFi 5

Den här förbättringen är betydligt mindre säker än de ovanstående. Där andra tillverkare lägger sitt fokus på WiFi 6E så har Apple fortsatt använda den äldre standarden WiFi 6, inte minst nu i senaste iPhone 14-serien.

Hoppet mellan WiFi 6 och 6E är inte tillräckligt för att rättfärdiga den ökade kostnaden som det tillför till mediaspelaren. Inte minst då antalet routrar som faktiskt stöder WiFi 6E är extremt få och utan större spridning på marknaden idag. Något som gör att Apple sannolikt INTE kommer att inkludera standarden förrän med näst-nästa generations modell.

Apple TV 4K Gen 2 använder WiFi 6 idag medan Gen 1-modellen bara har WiFi 5.

5. Inget stöd för 8K-upplösning

 • Apple A14 Bionic har inte stöd för 8K-upplösning
 • Referenser hittade med stöd för 8K-kompatibelt videoformat

Det finns inga indikationer på att Apple tänker inkludera stöd för 8K-upplösningar. Även om allt fler tillverkare trycker ut tv-modeller med 8K så är utbredningen så liten att Apple TV knappast kan rättfärdigas få en uppgradering för 8K under 2022. Däremot finns en större chans att näst-nästa generationens modell får tekniken som behövs. Nämnvärt är att varken Apple A12 Bionic eller A14 Bionic har stöd för 8K-upplösningar.

Tidigare i september rapporterades att utvecklare hittat referenser i senaste tvOS som rör videoformatet AV1. Ett nya generationens format som stöder både 4K och 8K. En av de stora fördelarna med AV1-formatet är en effektivare komprimering som gör att mer data kan flyttas mer effektivt. Apple TV 4K Gen 2 har redan den HDMI 2.1-port som krävs för 8K och mediaspelaren är inte i närheten av att använda den fulla bandbredd som porten stöder, så det finns framtida potential om Apple bara öppna för det. Webbsajten TechRadar beskriver det riktigt snyggt på det här viset:

Think of it this way: the pipe is large enough to handle the flow of 8K, but the pump isn’t strong enough to fill the pipe.

6. Ett märkbart högre pris i butik

 • Ny teknik = nytt och högre pris
 • Apple-kännare tror på ett lägre pris!

Apple har skruvat upp priserna rejält på många av sina prylar de senaste veckorna. Bland annat AirTag-serien har fått en saftig prishöjning och även iPhone 14-telefonerna är mycket dyrare än vad iPhone 13-modellerna kostade när de släpptes 2021.

Andra generationens Apple TV 4K kostar idag cirka 1 900 kronor (32 GB) respektive 2 000 kronor (64 GB). Det är samma pris som vid lanseringen tidigare under 2021.

Vi räknar med tredje generationens Apple TV 4K kommer att kosta ungefär 2 500 kronor i sitt billigaste utförande. Då har vi tagit höjd för Apples senaste prishöjningar, även om de inte påverkar Apple TV 4K (2nd Generation) just idag.

Apple-kännare tror på ett lägre pris

Notera att webbsajten Macrumors tror på ett lägre pris där vi menar att kostnaden istället kommer att öka. Anledningen till att Macrumors tror på den motsatta utvecklingen är uppgifter från Apple-kännaren Ming-Chi Kuo som påstår att Apple har en förbättrad kostnadsstruktur som möjliggör en prissänkning.

Via Macrumors

Nvidia Shield TV Pro
Nvidia Shield TV Pro är en fantastiskt bra mediaspelare. Och en dyr sådan.

Är nya Apple TV värd att köpa?

Den stora frågan för många är huruvida nya Apple TV blir värd att köpa. Den frågan är svår att svara på utan att veta exakt vilka nyheter som modellen får och vad priset i butik landar på. Men redan nu finns några säkra tankar att gå på inför den kommande lanseringen.

Apple TV 4K är tillräckligt bra för att strömma film

Du måste inte uppgradera din befintliga Apple TV 4K om du bara kollar på film med den. Både första och andra generationens modell fungerar helt utmärkt med 4K-upplösning och HDR, så har du redan någon av dem så är det värt att avvakta den större uppgradering som 2023 eller 2024 års modell väntas få.

Nvidia Shield TV är ett utmärkt alternativ

Om du kan tänka dig att byta ut din Apple TV så är det bästa alternativen en Shield TV från Nvidia. Du får utmärkt prestanda, många bra appar och du kan enkelt spela upp nedladdad film direkt från mediaspelaren mot din datorskärm eller TV. Shield TV kostar en hel del, men du får också väldigt mycket för pengarna.

Om du har en 8K TV

Har du en tv med stöd för 8K-upplösning eller planerar att köpa en så är det bästa alternativet just nu att använda de inbyggda apparna i din TV. Det finns ingen mediaspelare som stöder så hög upplösning och utbudet av strömmad film och serier i 8K är i det närmaste obefintlig. Avvakta och se vad marknaden har i åtanke och nöj dig med 4K för den delen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.