Nu sparar Google Chrome artiklar offline på Android

google-chrome-artiklar-offline-2018

Google har rullat ut en funktion till webbläsaren Chrome som sparar relaterade nyhetsartiklar offline på telefonen eller surfplattan. Tanken är att du ska spara på dataförbrukningen genom att ladda artiklarna över WiFi så att du kan läsa dem utan att data förbrukas när WiFi-nät saknas.


Funktionen har nyligen rullat ut till användare i fler än 100 länder – bland annat Indonesien, Brasilien och Nigeria – och primärt till marknader där mobildata är begränsad och dyr.

Den fungerar dock även i Sverige, så om du har ett billigare mobilabonnemang med lite data kan det vara en fördel att testa.

Du kan inte styra vilka nyhetsartiklar som sparas offline. Webbläsaren bedömer vilka som är relaterade till innehållet du läser just nu och sparar en kopia av dessa på enheten. Dessa tas sedan bort regelbundet för att inte ta upp alltför mycket utrymme i längden.

Inloggade användare som har ett Google-konto kopplat till Chrome kan också få nerladdade artiklar som baseras på den senaste historiken.

För att se de nerladdade artiklarna öppnar du Google Chrome, visar inställningarna (klicka på de tre prickarna i övre högre skärmkanten), och klickar på alternativet ”Nedladdningar”.

När du har rätt version av Google Chrome visas alla offline-artiklar tillsammans med dina vanliga, manuellt nedladdade filer.

Läs mer på Googles officiella blogg här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.