Nu krypteras allt du skriver i Messenger — om du kommer ihåg det

Facebook Logo 950x500

Nu kan du skicka säkrare meddelanden med Facebook Messenger. Den populära tjänsten har nyligen aktiverat så kallad end-to-end kryptering vilket betyder att ingen utomstående kan snappa upp vad du eller dina vänner skriver om.

Det här är positiva nyheter för alla Messenger-användare som värnar om sin personliga integritet och den egna säkerheten. Där konkurrerande tjänster som WhatsApp haft end-to-end kryptering sedan flera månader tillbaka har Facebook varit betydligt långsammare — men nu äntligen är det klart.

Så vad betyder det i praktiken? Jo, från och med nu är allt du skriver säkert krypterat och oläsligt, från att du trycker på skicka till att mottagaren tar emot meddelandet. Det finns ingen öppning för utomstående att använda för att spionera, allt som syns är oläsligt och därmed också oanvändbart.

Dock så finns en liten hake som lär vara besvärande för många. Krypteringen gäller bara meddelande för meddelande. Så vill du aktivera den ökade säkerheten är det för varje nytt meddelande du skriver — och skriver du mycket kan det snabbt bli irriterande. Anledningen till att det inte är automatiskt påslaget för allt kan vi bara gissa om.

https://twitter.com/csoghoian/status/751401013693689856

Och det finns en ganska bra gissning också. Webbsajten The Wired skriver på sin webbsajt att det troligtvis handlar om kompromisser för att hamna på rätt sida om de amerikanska myndigheternas välvilja. Att låta användaren själv bestämma, och därmed riskera att glömma aktivera krypteringen, kan vara Facebook sätt att komma runt alla lagliga hinder.


Lästips: Facebook släpper Messenger Lite för Android


Faktum är att Facebook inte ens nämner i ändringsloggen för nya versionen av Messenger att krypteringen är implementerad. Vilket betyder att de fler än 900 miljoner användarna inte ens får reda på det på ett bra sätt. Istället måste alla läsa på nyhetssidor som denna och andra ställen för att ta reda på det, om de inte själva uppmärksammar nyheten direkt i appen.

Att tjänster som Messenger och WhatsApp börjar kryptera sina meddelanden är inte uppskattat av många myndigheter i en mängd länder. Ta Brasilien som bannlyste WhatsApp för just det — två gånger innan tjänsten tillslut fick vara ifred. Än så länge. Frågan är hur länge Facebook kommer undan med det i Messenger.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.