Facebook släpper Messenger Lite för Android

messenger lite

Facebook lanserar en nerskalad version av Messenger för Android. I ett meddelande säger Facebook att applikationen erbjuder grundfunktionerna från original-appen men i ett format för enklare Android-telefoner och långsamma anslutningar.


Messenger Lite väger in på endast 10 MB vilket är ruskigt lågt. Trots det kan versionen de enklaste sakerna som att skicka textmeddelanden, ta emot länkar, dela bilder och stickersfigurer.

Och frågan är om vi behöver mer än så. Messenger Lite erbjuder nämligen en liten sak som många lär uppskatta — bättre batteritid.

Med färre funktioner och mindre påverkan på telefonen kan batteriet hålla längre, precis som med Lite-versionen av Facebook-appen. Flera som har testat märkte omedelbart skillnad och bara det gör oss intresserade. Varför kan Facebook inte göra sina original-appar lika optimerade?

Messenger har 1 miljard användare varje månad

Om du nu tänker att Lite-versionen av Messenger vore värd att prova så finns några enkla saker att tänka på. Först och främst gäller applikationen endast för Android. Har du en iPhone tar det stopp direkt; men kanske kan Facebook släppa sina Lite-appar även till iOS i framtiden.Lästips: WhatsApp delar din information med Facebook — så stoppar du delningen


Dessutom rullar Facebook ut sin nya applikation till länder som Kenya, Tunisien, Malaysia, Sri Lanka och Venezuela först. Därefter kan en bredare utrullning ske. Tyvärr utan någon närmare tidsplan.

Vi räknar med att en apk-fil blir tillgänglig inom kort för nerladdning. Det är en form av installationsfil för Android-appar, men även det kan vara praktiskt om man inte orkar vänta på att en app ska nå Google Play Store så är det förenat med vissa risker att installera appar från okända källor.

Vi på Tekniksmart är riktigt sugna på att få prova Messenger Lite — är du?

Läs mer på Facebooks officiella nyhetssida.