Gratisversionen av Spotify kan ge dig virus

Spotify Logo

Populära musiktjänsten Spotify använder reklam för att finansiera musiklyssnandet – och enligt de senaste uppgifterna kan reklamen dessutom ge användarna virus.


Givetvis är det inte Spotify som medvetet bidrar till spridning av malware på det sättet. Annonserna finns på en server någonstans i världen och hämtas därifrån av Spotify. Om servern har har hackats kan illvilliga plantera skadlig kod på denna.

Det betyder sedan att gratisanvändarna av Spotify, som sedan visar annonserna, riskerar att få den skadliga koden spridd till sina datorer. Vad vi vet har Spotify bekräftat att de just nu undersöker saken men mer än så vill de inte säga.

En rekommendation är att sluta använda gratisversionen av Spotify i webbläsaren och avinstallera musikappen för Windows tills musiktjänsten gått ut med ett officiellt meddelande om saken. Är det så att din dator är mottaglig för den skadliga koden, exempelvis om ditt antivirusprogram inte är ordentligt uppdaterat, kan riktigt otrevliga saker hända.

I skrivande stund verkar det som att reklamvisning med popup-fönster är det värsta som händer drabbade. Men det finns inget som säger att den skadliga koden inte kan värre saker än så, som att ge dig ransomware vilken låser datorn tills du betalar tusenlappar.Lästips: Spotify i samtal med SoundCloud — kan köpa upp konkurrenten


Problemet uppmärksammades först av Spotify-användaren ’tonymoly’ vilken skrev om sina upptäckter på det officiella forumet för musiktjänsten. Vi hoppas att Spotify hittar alla eventuella problem och löser dem snabbt.

Har du drabbats av annonsvirus från Spotify? Kommentera gärna och berätta om dina upplevelser!