Spotify i samtal med SoundCloud — kan köpa upp konkurrenten

Spotify Logo

Spotify kan vara på gång att köpa upp SoundCloud. Om köpet går igenom kan Spotify få fler än 100 000 nya betalande prenumeranter att se fram emot.

Dessutom har SoundCloud hela 125 miljoner gratisanvändare och en stor mängd låter att erbjuda, båda garanterat lockande för Spotify som vill fortsätta växa. Om det är tillräckligt för att den svensk-engelska musiktjänsten ska sluta blöda pengar återstår dock att se.

Samtalen mellan de båda musiktjänsterna ska ha varit igång under en längre tid nu men det finns inga uppgifter som pekar på att ett avslut är nära. Det är inte bara Spotify som redovisar röda siffror då SoundCloud ligger dålig till ekonomiskt. Ett köp skulle kunna säkra tjänstens framtid, om än implementerad i Spotifys utbud.

Spotify har varit låst i en tung strid mot Apple Music sen den senares lansering under 2015, och det hettade till ordentligt efter att Apple nekade en stoppade till Spotify för iOS. Samtidigt påstår Apple att Spotify nedprioriterar äldre material för artister som släppt nya låtar exklusivt på Apple Music.

Om Spotify kan få övertaget med ett köp av SoundCloud vet vi inte men säkert är i alla fall att köpet blir extremt dyrt. Inte bara för att prislappen kan bli hög, oavsett kostnaden är det en stor chansning då Spotify inte står väl till med ekonomin. Företaget är beroende av investerare som puttar in pengar, och frågan är — vill de betala för SoundCloud?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.