Google Nexus 6 har fått Android 7.0 ”Nougat” — men inte Nexus 9 LTE

Android Logo 950 x 500

Den utdragna processen med att förbereda Android 7.0 ”Nougat” för andra telefoner än de allra senaste i Nexus-serien börjar närma sig sitt slut. Helt nyligen kom uppgifter om att Nougat är redo för Nexus 6-användare — men har du surfplattan Nexus 9 LTE är du fortfarande ute i kylan.

Google har äntligen lagt ut filer på sin webbsajt så att du kan uppdatera din Nexus 6 med Android 7.0 ”Nougat”. Den senaste versionen av Googles mobila plattform kommer tillsammans med oktober månads säkerhetsfixar, och som vanligt rekommenderar vi att du snabb uppdaterar för att säkra telefonen.

Tyvärr visar det sig också att de med en Nexus 9 LTE inte får någon Nougat-uppdatering trots att Nexus 6 gör det. Vi vet sen tidigare att Google lovat Nougat inom de kommande veckorna, vad nu det innebär i exakt tid vet vi inte, men hittills har kylan från Mountain View-företaget varit påtaglig.

Troligtvis kommer Nexus 6 och Nexus 9 LTE (när det väl sker för den senare) vara de två sista modellerna att få Android 7.0. Den 4 oktober presenterar Google nya Pixel-serien som tar över för Nexus och med det Android 7.1. Då de båda gamla enheterna har passerat den tvååriga gräns som Google satt för att släppa officiella uppdateringar lär de inte få fler än vad som erbjuds idag.

De enheter från Google som har fått Android 7.0 ”Nougat” och som har nerladdningsbara filer på Googles webbsajt är följande: Pixel C, Nexus 6P, Nexus 5X, Nexus 6, Nexus 9 Wi-Fi och Nexus Player. De som fortfarande är på Android 6.0 är dessa: Nexus 7 2013, Nexus 5 och just i skrivande nu även Nexus 9 LTE.


Lästips: Android och Chrome OS kan slås ihop till ett operativsystem


Om du har en mobiltelefon eller surfplatta som inte längre får fler uppdateringar av Google så är det inte helt kört. Det finns fortfarande chansen att tredjepartsutvecklare skapar nya Android-versioner även för dina äldre enheter. Cyanogenmod är ett utmärkt exempel på en populär sådan.

Enda sättet att alltid få den senaste mjukvaran är att skaffa de senaste mobiltelefonerna och surfplattorna. Att byta varje år är dyrt, men det är också enda sättet — om du köper från Google. Samsung, Sony och andra tillverkare släpper nytt varje år men ändå kan du få vänta i månader innan senaste Android-versionen kan installeras. Så kolla noga vad som gäller innan köp.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.