Nu kan du spela OGG, Vorbis och Theora i Windows 10

microsoft web media

Microsoft har tagit bort det inbyggda stödet för uppspelning av videoklipp kodade med HEVC i Windows 10. Detta måste nu installeras separat via en nedladdning – och gäller med stöd för OGG, Vorbis och Theora.


  • Ett måste för uppspelning av formaten i webbläsaren Edge
  • Kan laddas ner från Microsoft Store (8.55MB i storlek)
  • Fungerar automatiskt efter installationen är klar

De tre extra formaten har tidigare inte kunnat spelas upp i Windows 10 utan en extra applikation, som VideoLAN. Tack vare lanseringen av Web Media Extensions får du nu samtliga tre i en och samma installation.

När Web Media Extensions har installerats kan du både spela upp formaten på datorn och skapa egna ljudklipp baserade på dem.

För att det hela ska fungera krävs att du har en dator, Xbox-konsol eller Hololens med Windows 10 ”Fall Creators Update” installerad. Har du en mobiltelefon med Windows kommer tillägget däremot inte att fungera.

På de andra enheterna fungerar stödet automatiskt direkt efter installationen är avslutad.


Så vad används egentligen OGG, Vorbis och Theora till egentligen?

  • OGG: Ett multimediaformat som inkapslar ljud och video med format som Vorbis och Theora. De mer kända konkurrenterna till OGG är Matroska (mkv), QuickTime (mov) och AVI. Formatet är optimerat för att kunna strömmas effektivt över internet.
  • Vorbis: Ett öppet ljudformat som utvecklas av Xiph.Org och som lanserades redan 1993. Vorbis utvecklades till att bli ett direkt svar på licensmodellen som användes för MP3 av Fraunhofer IIS från 2008 och framåt. Formatet används ofta av spelutvecklare och är populärt bland utvecklare av open-source.
  • Theora: Ett öppet videoformat som utvecklas Xiph.Org och som hade sin början som version 1.0 i november 2008. Kombineras ofta med ljudspår i formatet Vorbis. Theora används fortfarande men har i stort blivit omsprunget av effektivare formatet H.264.

Frågan är då om du faktiskt är i behov av Web Media Extensions för Windows 10.

Om du inte har ett specifikt behov av att spela upp OGG, Vorbis eller Theora sen tidigare, då är det knappast troligt att tillägget är nödvändigt. I många fall klarar du dig med VLC eller andra videospelare som har stöd.

Behöver du absolut spela upp formaten i webbläsaren Microsoft Edge så är Web Media Extensions ett måste. Du kan ladda ner den nödvändiga installationsfilen via Microsoft Store.