Nu kan du inte fylla på ditt kontantkort anonymt

SIM-kort i olika färger

Nu går det inte längre att fylla på ditt anonyma kontantkort. Från den 1 februari så finns inte möjligheten för varken vanlig telefoni eller mobilt bredband.

Anonyma kontantkort förlorar tacksamt nog inte sitt värde bara för att de inte går att fylla på. De pengar du har på kortet går att använda som vanligt.

Enligt SVD så finns fortfarande fler än 100 000 anonyma kontantkort som används aktivt enligt de största mobiloperatörerna. Det är alltså potentiellt många tusentals användare som drabbas.

Lästips: Köpa kontantkort anonymt – nu blir det olagligt

Anledningen till att anonyma kontantkort inte längre kan fyllas på är ett sätt att försvåra för kriminella att kommunicera i hemlighet.

Under första halvåret 2022 fanns så här många aktiva kontantkort:

  • Hi3G (Tre / Hallon): 677 000 st
  • Telia: 420 000 st
  • Telenor: 200 000 st
  • Tele 2: 999 000 st

Samtliga operatörer säger att den absoluta merparten av alla kontantkort är registrerade. Det finns dock ett stort antal kort som fortfarande inte är registrerade än.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.