Köpa kontantkort anonymt – nu blir det olagligt

SIM-kort i olika färger

Från den 1 augusti 2022 så går det inte längre att skaffa anonyma, oregistrerade kontantkort i Sverige. Mobiloperatörerna måste då registrera namn, adress och personnummer till den som ska använda kontantkortet.

Det är dessutom inte allt – mobiloperatören måste göra en identitetskontroll på den som ska använda kontantkortet. Det går alltså inte att ange uppgifterna till vem som helst och komma undan med det.

Rykte: Kommande iPhone saknar SIM-kortplats

Registrering införs för att underlätta brottsbekämpning

Anledningen till de nya reglerna kring kontantkort är att polisen vill kunna identifiera personer som är knutna till mobilnummer. Det är alltså en brottsbekämpande åtgärd som är anledningen.

Förändringen gäller inte bara nya kontantkort, utan även äldre. Den som har ett befintliga, anonymt kontantkort måste registrera det hos mobiloperatören före den 1 februari 2023, annars kommer det att stängas av.

Vidare går det inte att överlåta kontantkortet till vem som helst. Den som vill att någon annan ska använda det måste göra en så kallad omregistrering av kortet först.

Mobiloperatörerna skickar ut information

Inom kort väntas alla mobiloperatörer att kontakta berörda användare med information om förändringen. Det gäller inte bara kontaktkort för vanliga mobiltelefoner, utan även för användare som har oregistrerade kontantkort för endast mobilt bredband.

Eftersom vissa användare inte kan se de meddelanden som mobiloperatörerna skickar ut – exempelvis vid användning i en router eller till ett hemlarm – så ombeds alla som berörs att själva kontakta sin leverantör av utrustningen för mer information.

Den som vill registrera sig ska göra det senaste den 1 februari 2023 eller vid nästa påfyllnad av kontantkortet. När registreringen utförs måste personen antingen visa giltig, fysisk legitimation eller använda elektronisk identifiering, exempelvis med Bank-ID.

Anonyma kontantkort används av terrorister

Svenska Säpo har tidigare sagt att oregistrerade, anonyma kontantkort från Sverige använts i flera konfliktområden. Bland annat Syrien och Irak. Med registrering av dessa kort försvåras den typen av användning.

Samtidigt finns indikationer på att kriminella i allt större grad kommer att övergå till krypterad kommunikation via appar istället om de inte längre har tillgång till anonyma kontantkort.

Via NyTeknik

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.