Jailbreak till iOS 15 är på gång – nytt verktyg kallat Cheyote

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Hackargruppen Odyssey Team meddelar att de snart har ett fungerande så kallat ”jail break” för iOS 15.

Med ett nytt jailbreakverktyg kallat ”Cheyote” ska det gå att knäcka säkerheten i Apples just nu senaste iOS-version.

Det betyder att du kan installera osignerade appar för både iOS 15 och iPadOS 15 när verktyget är klart. Det vill säga appar som inte finns på Apple App Store.

Att kunna installera osignerade appar betyder större frihet att använda de appar man faktiskt vill och som Apple normalt inte godkänner, av olika anledningar.

Det betyder också en betydligt högre risk för användaren eftersom ett jailbreak låser upp områden i iOS och iPadOS som har känslig data – vilket exempelvis hackare vill komma åt.

Intresset för att hacka iPhones och iPads har minskat en hel del de senaste åren för användarna. Anledningen är att Apple har byggt in allt fler funktioner och lösningar direkt i operativsystemen som tidigare bara var åtkomligt via jailbreaks.

Det finns alltså färre anledningar att riskera sin mobiltelefon eller surfplatta idag. Och därför ser vi inte lika högt tryck på den här typen av mjukvara och upplåsningsprogram.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.