Apple har beta-testat iOS 11.3 sen januari, men nu finns den färdiga versionen att installera på din iPhone, iPad och iPod Touch. Uppdateringen har en hel rad förbättringar, så du bör installera mjukvaran snarast för att ta del av dem.

  • Nya Animoji-karaktärer för iPhone X
  • Förbättrad ARKit för mer avancerad augmenterad verklighet (AR)
  • Inställning för att stänga av nedsatt prestanda med äldre iPhone-batterier
  • Business Chat för företag som vill chatta direkt med kunder i Meddelande-appen
  • Ny sektion i hälso-appen
  • Mängder av buggfixar och prestandaoptimeringar
  • Visste du att din Apple Watch har uppdaterats med watchOS 4.3 – läs mer här

Apple fick enormt kritik efter att företaget bekräftade hur äldre iPhone-modeller medvetet fick begränsad prestanda med nya iOS-uppdateringar.

Anledningen till att prestandan begränsades var för att hindra oönskade omstarter när batterierna blev sämre och inte kan hantera snabba strömspikar lika bra. Efter en officiell ursäkt lovade Apple att lägga in en inställning så att användarna själva får välja om prestandan ska minskas eller inte.

Med iOS 11.3 får vi äntligen den inställningen. Det är lättare än att byta hela batteriet i telefonen, men också ett litet risktagande eftersom det, åtminstone teoretiskt, finns en risk att riktigt dåliga batterier tvingar telefonen till plötsliga omstarter.

Inställningen i iOS 11.3 finns att använda med iPhone 6 / 6 Plus, iPhone 6s / 6s Plus, iPhone 7 / 7 Plus samt iPhone SE. Det finns även en ny hälsoskärm som visar om batteriet måste bytas för att upprätthålla en bra balans av prestanda och stabilitet.

Animoji, ARKit och integritet

apple animoji dragon

Fyra nya animoji-figurer har introducerats med iOS 11.3 – lejon, björn, drake och ett kranium.

Om du vill använda din iPhone med augmenterad verklighet, även bara kort AR, så är det nu ännu bättre med nya ARKit. Tekniken har blivit ännu smartare än tidigare med bättre igenkänning av exempelvis runda bord. I princip alla föremål som inte har helt räta linjer.

En annan nyhet är att att integritetsskyddet har stärkts med iOS 11.3 (samt macOS 10.13.14) med en ny integritetsikon. Den visas när Apple efterfrågar din personliga information, som ett Apple ID-lösenord, och verifierar att det faktiskt är Apple som frågar och ingen annan.

Ny sektion i hälso-appen och Business Chat

I hälso-appen har det tillkommit en ny sektion som ger patienter snabbåtkomst till sina medicinska anteckningar. Det gäller bara från hälsoinstitutioner, läkare och sjukhus som stöds, och huruvida det fungerar i Sverige är oklart i skrivande stund.

Vidare har Business Chat lagts till som används av företag för kundkontakt. Det betyder en direktlänk till kunderna via Meddelande-appen i iOS och funktionen stöds bara av ett fåtal företag idag. Den är dessutom en beta-tjänst vilket betyder att Apple fortfarande skruvar i maskineriet för att optimera Business Chat.

Och så har iOS 11.3 de sedvanliga optimeringarna, som buggfixar och prestandalösningar. Inga konstigheter, de finns där i bakgrunden och du ser dem inte. De ger bara en bättre känsla av att allt fungerar som det ska. Och det gillar vi, eller hur?

En intressant och tråkig detalj är att AirPlay 2 som introducerades med beta-versionen av iOS 11.3 inte finns med i färga versionen. Varför återstår att se, men sannolikt känner Apple att den nya tekniken inte är redo för utrullning till användarna.

Kategoriserad i:

Taggad i:

, , , ,