Nu fungerar Sonos Truplay med iPhone 14-serien

Sonos
Foto: Jakorens, Unsplash

Om du har en Sonos-högtalare som stöder ”Truplay” så går den äntligen att konfigurera med din iPhone 14-telefon. Det betyder att du kan finjustera ljudkvaliteten på de flesta högtalarna från Sonos direkt i mobilen.

Sonos Truplay är en speciell funktion som ställer in högtalarna för optimal ljudkvalitet efter hur rummet ser ut. Genom att skicka ljud som reflekteras av möbler och väggar i rummet så kan högtalaren förstå hur det ser ut och ändra hur ljudet spelas för att göra det så optimalt som möjligt.

Har du en Sonos-högtalare med inbyggd mikrofon, exempelvis en mobilhögtalare, så fixar den allt själv. I andra fall kan du använda din iPhone 13- eller iPhone 14-telefon och Sonos-appen.

Lästips: Letar du efter en liten men välljudande soundbar? Ett tips är Sonos Ray som fått riktigt bra betyg av användarna.

Att justera dina högtalare med Truplay-funktionen tar bara tre minuter per rum. Du måste ha den senaste mjukvaran i högtalarna som ska konfigureras och optimeras. Det fungerar endast med iOS och iPadOS på utvalda enheter (Android-användare faller helt i kylan dessvärre).

Så här använder du Truplay på din iPhone 14 / 13

  1. Öppna Sonos-appen på din mobiltelefon
  2. Gå till Inställningar > System
  3. Välj högtalaren du vill finjustera med Truplay
  4. Välj Truplay > Truplay-justering
  5. Följ anvisningarna på skärmen

För att det hela ska fungera så måste Sonos-appen ha åtkomst till mikrofonen i mobiltelefonen. Om du får en begäran om åtkomst så måste du godkänna denna först.

Tips för bästa ljudkvaliteten med Truplay

Sonos har några praktiska tips för dig som vill använda Truplay. För att justeringarna ska bli så optimala som möjligt så bör du ha bra förutsättningar i hemmet innan processen kör igång.

Det första är att du bör minska bakgrundsljudet så mycket som möjligt. Undvik att prata medan Truplay arbetar. Du bör inte heller klampa runt så att det hörs, ha musik som spelar i bakgrunden eller på annat vis ha störande ljud i närheten.

När du går runt med din iPhone så bör du vara i så stor del av rummet som möjligt. När Truplay används visas en instruerande video som indikerar hur du bör röra dig. Följ instruktionerna så får du ett optimalt resultat.

Och slutligen – justera inte volymen. När Truplay-funktionen används spelas ett högt ljud från högtalaren på mobiltelefonen. Undvik att sänka volymen då det påverkar kalibreringen negativt.

Läs mer om hur du optimerar ljudet från dina Sonos-högtalare här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.