Sonos Ray – så bra är soundbaren (priser & tester)

sonos ray press 2022

Sonos Ray är tillverkarens tredje och hittills minsta soundbar någonsin. Den är ett billigare alternativ till populära flaggskeppsmodellen Arc och den lite smäckrare Beam.

Med Ray får du en (prisvärd?) liten och behändig soundbar till ett lägre pris men också med färre funktioner. Här får du varken Dolby Atmos eller HDMI-ingångar. Och frågan är – hur värd sina kronor är egentligen modellen?

Vi har hittat de största och mest genomgående recensionerna på internet och sammanfattar deras betyg här. Om du är nyfiken redan nu på vilka butiker som säjer Sonos Ray så hittar du de senaste priserna här.

Vill du läsa mer om produkten och se specifikationer så kan du hoppa ner hit istället. Eller läs mer på Sonos produktsida här.

sonos ray press 2 2022

Positivt

 • Utmärkt ljudkvalitet för sin storlek
 • Kompakt och snygg design
 • Kan anslutas till externa, bakre högtalare och sub
 • Enkel att installera och komma igång
 • Stöd för multiroom-uppspelning
 • Talförstärkning och nattläge

Negativt

 • Saknar HDMI och Bluray
 • Vissa fjärrkontroller kan inte styra volymen
 • Inget stöd för Dolby Atmos
 • Kan bara anslutas till TV:n med optisk kabel
 • Ingen bra, kompletterande subwoofer från Sonos (än)

Lästips: Sony WH-1000XM5 – så bra är hörlurarna (tester)

Recensioner av Sonys Ray

Engadget: 82 av 100

The Ray gets the most important things right, including sound quality.

Webbsajten Engadget säger att Sonos Ray är en seriös uppgradering jämfört med de inbyggda högtalarna som finns i TV-apparater idag. Vad de däremot är mer fundersamma över är hur mycket bättre (om överhuvudtaget) Ray är jämfört med konkurrenterna.

Sonos Ray har utmärkt ljudkvalitet och ett riktigt bra ekosystem med prylar, men andra tillverkare har bra soundbars till attraktivt pris. Det hindrar dock inte recensenten från att helhjärtat rekommendera Sonos Ray efter att ha spendera en tid med soundbaren.

Om du vill ha bättre ljud till din TV, men inte nödvändigtvis betala för det bästa som finns på marknaden så är det här en bra modell att utgå från. Speciellt om det är ett mindre rum som den ska stå i.

Läs hela recensionen och se bilder här.

Teknikveckan: 4 av 5 (Rekommenderar starkt)

Sonos Ray är på många sätt en fantastisk produkt och för en relativt billig peng kan du glida rakt in i Sonos fantastiska ekosystem och få ett enormt mycket bättre ljud…

Svenska webbsajten Teknikveckan ger Sonos Ray ett riktigt bra betyg. I sin recension skriver Marcus Attefors att de applåderar hur Sonos har lyckats pressa in så bra ljud i en det lilla formatet. Om du vill ha en soundbar till det lilla rummet så menar de att Sonos Ray är modellen du ska titta på.

Samtidigt säger Marcus att Sonos borde ha lagt till en HDMI-port och de hade gärna sett en kompletterande (läs: billigare) sub också. Du kan ansluta Ray till två bakre högtalare och befintliga Sonos-subwoofers om du vill, men det kommer att kosta ett ben och en arm.

Läs hela recensionen och se bilder här.

The Guardian

You can certainly get cheaper soundbars with more features but very few are as compact and sound as good as the Ray.

Webbsajten The Guardian tycker att soundbaren är kompakt och attraktiv med ett utmärkt ljud för både TV och musik. Recensenten lyfter fram hur enkel Ray är att installera, den långa tiden som du får support hos Sonos och möjligheten att ansluta fler högtalare för ett mer komplett (och mycket dyrar) ljudsystem.

Allt är dock inte positivt. I recensionen säger The Guardian att det bara finns optisk ljudanslutning, att inte alla fjärrkontroller kan styra ljudnivån och att det saknas mikrofon för röststyrning. Utan de bakre högtalarna så får du inte ett bra surroundljud heller. Dessutom saknar de bluetooth-stödet. Tunga begränsningar alltså.

Läs hela recensionen och se bilder här.

M3: 3,5 av 5

Sonos nya soundbar Ray är kompakt och levererar bra ljud, till ett högt pris.

Svenska webbsajten M3 säger att Sonos Ray är en helt okej soundbar, men att den inte levererar ljud i toppklass. Det saknas Dolby Atmos och separeringen av stereoljud är rent av dålig. För sin storlek så får du dock helt okej tryck i basen medan mellanregistret och diskanten gör ett bra jobb de med.

Storleksmässigt är Ray passande för den stationära datorn. Men tänk på att det krävs toslink-stöd i datorn för att den ska fungera. M3 tycker att det känns som att vara tillbaka i 2005 (och vi är beredda att hålla med om det). En annan sak som lyfts fram är att Ray gör ett utmärkt jobb med att synkronisera ljudet, enligt M3 tack vare Sonos-appen.

Läs hela recensionen och se bilder här.

Cnet: 8,3 av 10

Webbsajten Cnet lyfter fram soundbarens utmärkta ljudkvalitet till både filmer och musik. De uppskattar den kompakta och attraktiva designen, att modellen är så enkel att använda och att den fungerar i multiroom-system. Samtidigt är recensenten negativ till att Ray saknar HDMI-anslutning.

Ljudmässigt säger de att mellanregistret känns lite mörkt eller instängt. Röster däremot upplevs som mycket klara medan basen är fyllig och diskanten upplevs också som bra. Cnet skriver att Sonos Ray är kapabel att ge en bred ljudbild och att den inte känns som en liten soundbar överhuvudtaget.

Läs hela recensionen och se bilder här.

TechRadar: 4 av 5

The Sonos Ray is a major sound upgrade compared to the built-in speakers of just about any TV, and gets a massive recommendation on the front.

Webbsajten TechRadar är imponerade av Sonos Ray. De tycker att soundbaren har ett stort och välbalanserat ljud trots sin kompakta design (som de tycker är riktigt fin). De uppskattar möjligheten att kunna bygga ut med fler högtalare för ett mer komplett surroundsystem. Vilket är nödvändigt för en bra filmupplevelse vill vi mena.

Vad TechRadar inte gillar är att det saknas HDMI-anslutning för att kunna använda ARC/eARC. De tycker inte heller att ljudet är speciellt välpositionerande och TruePlay fungerar endast med iPhone-telefoner.

Läs hela recensionen och se bilder här.

TechAdvisor: 8 av 10

The Sonos Ray is the company’s cheapest soundbar yet, with a focus on superior sound – but limited connectivity and lack of voice controls hold it back

Webbsajten TechAdvisor tycker att soundbaren är imponerande prisvärd med sin utmärkta ljudprofil och kompakta design. De tycker att ljudet är klart och balanserat, men med ett begränsat tryck i basen. Detaljrikedomen är imponerande menar sajten och ljudet kan enkelt utökas med två Sonos One eller One SL som bakre högtalare.

Som många andra recensenter så säger TechAdvisor att avsaknaden av HDMI-portar är på den negativa sidan. Det gäller även faktumet att det saknas mikrofoner för röststyrning, att det saknas Dolby Atmos-stöd, att det inte finns Bluetooth eller ens ett 3,5mm-uttag. Helt obegripligt Sonos.

Läs hela recensionen och se bilder här

Lästips: Xiaomi Soundbar 3.1 – tänk på detta innan du köper

sonos ray arc beam vs 2022

Allt nytt i Sonos Ray (och viktigt att veta om soundbaren)

Inget stöd för ”Hey Sonos”

 • Har inte mikrofonerna som behövs
 • ”Hej Sonos” gäller endast för amerikanska användare just nu

En tråkig nyhet för intresserade är att Sonos Ray saknar de mikrofoner som behövs för att använda röststyrning. Där många andra Sonos-prylar uppdateras med stöd för ”Sonos Voice Control” så hamnar Ray helt i kylan. Väldigt tråkigt med tanke på att det är en helt ny modell för 2022. Vill du använda Sonos röststyrning så är det Beam eller Arc som gäller.

Inget stöd för Dolby Atmos

 • Klarar inte högupplöst ljud
 • Saknar uppåtriktade högtalare

En annan detalj som är lite tråkig är att Sonos Ray inte har stöd för Dolby Atmos. Det är dock inte speciellt oväntat med tanke på den lilla designen som inte har plats för de uppåtriktade högtalare som rumsligt ljud kräver. Om du vill ha Dolby Atmos-stödet så rekommenderas istället flaggskeppsmodellen Arc som har utmärkt ljudåtergivning med sina uppåtriktade högtalarelement.

Inget stöd för HDMI

 • Har inga HDMI-portar överhuvudtaget
 • Strömma med WiFi och Bluetooth

Och slutligen på den negativa sidan så kan vi nämna att det inte finns något stöd för HDMI-anslutning av tredjepartsprylar. Istället är du begränsad till en optisk kabel som dras mellan soundbaren och din tv. Du kan även använda Ethernet eller WiFi om du föredrar det. Vill du ansluta tredjepartsprylar som spelkonsoler och mediaspelare så är Beam eller Arc ett bättre val.

Fungerar med Sonos One SL

 • Bättre surround med två One SL-högtalare
 • Fungerar inte med Sonos subwoofer

Sonos Ray är en väldigt liten och begränsad soundbar (vilket är perfekt för det mindre rummet!), men den kan få en bredare och behagligare ljudbild tillsammans med två One SL-högtalare. Placera de mindre högtalarna bakom dig i rummet så får du äkta surroundljud. En mycket dyrare lösning, men ack så mycket bättre när du kollar på filmer och serier.

Viktiga specifikationer

EgenskapVärde
LjudstödStereo PCM
Dolby Digital 5.1
DTS
WiFiWiFi 5 (2.4GHz)
EthernetJa, 10/100
AirPlayJa, AirPlay 2-stöd
OptiskJa, kabel medföljer
IR-mottagareJa, för tv-kontrollen
MåttHöjd: 71 mm
Bredd: 559 mm
Djup: 95 mm
Vikt1,95 kg
FärgvalSvart
Vit
EQJa, via Sonos-appen för Android eller iOS
RumsanalysJa, via Sonos-appen för iOS

Se den kompletta listan över specifikationerna på Sonos officiella produktsida här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.