Sony WH-1000XM5 – så bra är hörlurarna (tester)

sony wh 1000xm5 gravit 2022

Sony WH-1000XM5 är den senaste och hetaste flaggskeppsmodellen just nu. Hörlurarna lanserades i mitten på maj 2022 och har fått mycket positiv kritik hos recensenterna. Samtidigt är modellen rejält dyr med ett högt rekommenderat pris vilket betyder att de negativa punkterna om hörlurarna kanske gör att de inte är rätt för dig.

Här sammanfattar vi några av de första och populäraste recensionerna med länkar så att du snabbt får koll på vad WH-1000XM5 kan erbjuda dig. Varje recension här under har ett citat, de viktigaste punkterna om de positiva och negativa aspekterna, samt en länk till recensionen. Vi har även lagt till videor för dig som vill se recensioner på det sättet.

Om du vill läsa mer om nyheterna och se specifikationer så kan du hoppa direkt hit istället. Intresserad av att läsa mer eller köpa WH-1000XM5 så kan du bevaka hörlurarna på Prisjakt för att se när priser finns hos svenska återförsäljare.

Här hittar du modellen hos Webhallen:

sony wh 1000xm5 sidan svart 2022

Sammanfattning av bra och dåligt

Positivt

 • Nämnvärt bättre brusreducering än tidigare modeller
 • Lätta och bekväma att använda
 • Lång batteritid på 30 timmar
 • Har ett mer balanserat ljud
 • Kan anslutas till två samtidiga enheter
 • Bra kompanjonapp för Android och iOS

Negativt

 • En kostsam modell vid lanseringen
 • Inte tillräckligt för att locka från WH-1000XM4
 • Plastig design för sitt pris
 • Kan inte fällas ihop helt och större etui än tidigare

Recensioner av Sony WH-1000XM5

The Verge – Betyg 80 av 100

It seems like Sony got confused with what it wanted the 1000XM5s to be: they’re a strange half-step between the 1000XM4s and luxury headphones like the AirPods Max. There’s no major new feature or big headlining thing about them. But they’re still damn good noise-canceling headphones.

The Verge skriver att WH-1000XM5 har bättre brusreducering, ett mer balanserat ljud och mycket bättre samtalskvalitet än föregångarna. Det väger till stor del upp faktumet att hörlurarna känns lite plastiga för sitt pris, att de inte har superstora förbättringar jämfört med WH-1000XM4 och att det medföljande etuit är onödigt stort.

Läs hela recensionen och se bilder här.

Wired – Betyg 90 av 100

The Sony WH-1000XM5 are absorbing. Too many headphones with “premium” pretensions lose sight of what music is supposed to be for. In their desire to be accurate and informative, they forget that we came here to be entertained. There’s nothing dispassionate about the way the XM5 sound, and as a result they’re an absolute pleasure to listen to.

Wired skriver att Sonys senaste hörlurar är både lätta och bekväma att använda. De gillar ljudkvaliteten på alla nivåer och de många möjligheterna att justera uppspelningen. Vad de däremot inte gillar är priset vid lanseringen och det finns många utmärkta konkurrenter i prisklassen som ger Sonys hörlurar en ordentligt match.

Läs hela recensionen och se bilder här.

Engadget – Betyg 95 av 100

The only gripe is the price, which is $50 more than the previous model at $400. But when considering the entirety of what you’re getting, the cost is perfectly reasonable. Sony was already on top, but with the WH-1000XM5, the company put even more distance between itself and the rest of the pack.

Engadget säger att WH-1000XM5 har överlägsen komfort, ett utmärkt ljud och mycket kraftfull brusreducering. De lyfter också fram den långa batteritiden på 30 timmar. Samtidigt gillar de inte att prislappen är högre än föregångarens och de upplevde vissa problem med uppspelning från macOS.

Läs hela recensionen och se bilder här.

What Hi Fi – Betyg 100 av 100

Redesigning its premium noise-cancelling headphones wasn’t without risk, but the Sony WH-1000XM5 are a sonic triumph.

What Hi Fi tokälskar hörlurarn för den utmärkta ljudkvaliteten, att de är praktiska att använda och att man kan ansluta två samtidiga enheter (precis som med föregångaren bör tilläggas). Det enda som What Hi Fi är tveksamma till är att hörlurarna inte kan vikas ihop på ett bra sätt och att byggkvaliteten inte har samma premium-känsla som tidigare.

Läs hela recensionen och se bilder här.

Cnet – Betyg 92 av 100

As I said, there’s going to be some debate over single-hinge vs. dual-hinge designs and whether the XM4 or XM5 sounds better (I think the XM5 does). But beyond those discussions, the XM5 has some clear upgrades, including a voice-calling experience that’s arguably best-in-class. For those of you who already own the XM4, that’s really the biggest reason to upgrade to the XM5.

Cnet uppskattar – precis som de flesta andra recensenterna – den förbättrade ljudkvaliteten och brusreducering. De gillar också att hörlurarna känns mer bekväma än tidigare modellerna, att samtalskvaliteten är bättre och att man kan ansluta två samtidiga enheter. Vad de däremot inte gillar är att priset har gått upp och att etuit har blivit större.

Läs hela recensionen och se bilder här.

TechRadar – Betyg 100 av 100

Still the best headphones in the world thanks to their class-leading noise-cancelling features and well-balanced audio, a steeper price point and similar functionality to earlier models make the Sony WH-1000XM5 headphones an ever-so-slightly tougher sell than before.

TechRadar hyllar den utmärkta brusreducering, den fantastiska ljudkvaliteten och de smarta funktionerna. De uppskattar också kompanjonappen som de säger är ”en app du faktiskt vill använda”. Samtidigt pekar de på några negativa punkter, som att hörlurarna inte är vattentåliga och att designen känns mindre portabel. De tycker inte att nya modellen är ett gigantiskt lyft från WH-1000XM4.

Läs hela recensionen och se bilder här.

Ljud&Bild: Betyg 100 av 100

Sony har överträffat sig själva med WH-1000XM5. Brusreduceringen, som kanske är det viktigaste i sådana här hörlurar, är effektivare än någonsin och nu är dessutom bakgrundsbruset minimerat till det knappt hörbara. Jag sa det med föregångaren också, men den här gången är det så att man tappar hakan! Fantastisk!.

Ljud&Bild skriver att hörlurarna har klassens bästa brusreducering utan brus, att basen är varmare och upplösningen bättre än i WH-1000XM4. De tycker också om samtalskvaliteten och att hörlurarna är superbekväma. På den negativa sidan hittar vi bara två saker; att hörlurarna inte längre är fullt vikbara och att mellanregistret är lite tillbakadraget.

Läs hela recensionen och se bilder här.

sony wh 1000xm5 gravit etui 2022

Allt nytt i Sony WH-1000XM5 (och viktigt att veta om hörlurarna)

Förbättrad ljudkvalitet

 • Nya hörlurselement
 • Omarbetade öronkåpor

Hörlurarna använder nya och förbättrade 30-millimeterselement som tillsammans med Sonys egna ljudprocessor ger tyngre bas, mer detaljer i de högre frekvenserna och tydligare klarhet än i de tidigare modellerna. De har även lyckats göra ljudet mer öppet för en känsla av rymd i ljudet vilket många lär uppskatta. What HiFi skriver att det är lättare att urskilja olika noter i musiken och därmed även instrumenten så att de inte flyter ihop lika mycket som tidigare.

Tydligare och klarare samtalsljud

 • Fler mikrofoner
 • Bättre mikrofonpositionering

WH-1000XM5 använder Sonys Precise Voice Pickup-teknologi som ska göra talet mycket tydligare för motparten. Serien har tidigare kritiserats hårt för riktig dålig samtalskvalitet, något som förbättrades med WH-1000XM4 och som nu har blivit markant bättre med WH-1000XM5. Totalt används fyra mikrofoner som fått ny positionering för att minska vindfånget i kombination med AI för att stärka talkvaliteten.

Förbättrad huvuddetektering

 • Dold närhetssensor
 • Effektivare detektering

Sony använder fortfarande en sensor i höger hörlur som känner av om hörlurarna sitter på huvudet eller inte. Det som skiljer mot WH-1000XM4 är att sensorn har blivit effektivare och nu är helt dold om du tittar in i luren. Huvuddetekteringen gör att uppspelningen pausas automatiskt när du tar av dig hörlurarna och startar automatiskt när du sätter på dig dem igen. Vi tycker att funktionen är helt ypperlig redan med WH-1000XM4, men om Sony har förbättrat tekniken så klagar vi absolut inte.

Batteritid på 30 till 40 timmar

 • Förlängd användning med brusreducering avstängt
 • Snabbladdare ingår EJ när du köper WH-1000XM5

Med brusaktiveringen igång så får du upp till 30 timmars användning. Stänger du av brusreduceringen så får du däremot upp till 40 timmars användning, ett steg upp från WH-1000XM4 som inte klarade fullt så länge. Med en snabbladdare som stöder USB-C PD så får du fem timmars användning med bara tio minuters laddning, eller tre timmars användning med tre minuters laddning.

Omarbetad design

 • Mjukare och rundare design
 • Är fortfarande INTE vattentålig

Sony har gjort en total omarbetning av designen med WH-1000XM5. Hörlurarna har närmat sig Apple AirPods Max och tar med det ett tydligt steg bort från de tidigare 1000XM-modellerna i serien. Vikten är cirka 250 gram (fyra gram lättare än föregångaren), mikrofonerna är mer diskreta och syntetlädret på kåporna är designade för att avlasta och vara mer bekväma än tidigare. Tyvärr finns ingen vattentålighet, så undvik alla former av vatten.

Viktiga specifikationer

EgenskapVärde
Frekvensområde4 Hz – 40 000 Hz
Hörlurselement30 mm neodymium
HörstypStängd, over-ear
Sladdlängd1,2 meter
VolymkontrollTouch på kåporna
BluetoothBluetooth 5.2
10 meters räckvidd
SBC, AAC, LDAC
Batteritid30 h med brusreducering
40 h utan brusreducering
Snabbladdning
BrusreduceringJa
Stöd för Ambient Sound Mode
Stöd för Quick Attention
Vikt250 gram

Se den kompletta listan över specifikationerna på Sonys officiella produktsida här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.