Nu fungerar RCS-meddelande med iOS 18 – för vissa

apple ios 18 background 2024

Apple har släppt ett grundläggande stöd för RCS-protokollet med andra beta-versionen av iOS 18. Det betyder att du kan skicka och ta emot mer dynamiska meddelanden från användare av Android-telefoner.

Därför vill du använda RCS med din iPhone

Andra beta-versionen av iOS 18 släpptes under tisdagskvällen och aktiverade det hett efterlängtade (och utlovade) stödet för ”Rich Communication Services”. Ett öppet protokoll utvecklat av Google för gruppchatter, dynamiska emojis, högupplöst media och mer.

RCS-protokollet fungerar vid sidan av befintliga iMessage och gör det enklare för iPhone-användare att kommunicera på ett modernare vis med Android-telefoner.

Här är några av fördelarna med RCS-stöd i iOS 18:

  • Läskvitton för chattmeddelanden
  • Bättre stöd för gruppchattar
  • Skicka samt visa högupplösta bilder och videor
  • Reagera på meddelanden med emojis

Att iMessage skulle försvinna framöver är däremot inte troligt då Apple har investerat stort i sitt egna meddelandeprotokoll och använder det som en inlåsningsmetod för att hålla användarna inom egna ekosystemet.

Lästips: Din iPhone 15 Pro är mycket snabbare med iOS 18

iphone ios 18 rcs meddelande 2024 beta2

RCS är inte tillgängligt för alla

En utmaning för Apple och användarna är att även om RCS-protokollet officiellt fungerar med iOS 18 så är det långt ifrån alla som kan använda det. Anledningen? Det är inte bara Apple som måste erbjuda stöd – även mobiloperatörerna är inblandade.

För att kunna ”låsa upp” RCS-protokollet för just din telefon måste Apple arbeta med mobiloperatören du använder så att de kan aktivera stödet i sitt nät. När det är klart får du automatiskt RCS-stöd i Meddelande-appen för iOS 18.

Det kommer att dröja innan protokollet öppnas för svenska användare. Dessutom är det inte troligt att du får se många andra, stora nyheter som Apple Intelligence än på ett bra tag. Kanske inte ens när iOS 18 släpps i sin skarpa, färdiga version senare under hösten.

Lästips: Dölj app-namnen på hemskärmen med iOS 18

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.