Nu får iPhone 14 får nödsamtal SOS i USA

Apple iPhone 14
Foto: Apple

När iPhone 14-serien presenterades så avslöjade Apple att mobiltelefonerna får stöd för nödsamtal till SOS över satellit. En funktion som initialt är låst till amerikanska och kanadensiska användare och som inte fungerade från start när telefonerna började säljas.

Apple har med ett pressmeddelande som skickades ut under torsdagen bekräftat att stödet för nödsamtal aktiveras senare under november månad. Exakt datum är dock inte bekräftat i skrivande stund. Inte heller vet vi vilken iOS-version som krävs, mer än iOS 16.

Lästips: Därför ska du köpa iPhone 14 Plus – 6 anledningar (2022)

Apple investerar 5 miljarder dollar

Apple har också sagt att bolaget investerar 450 miljoner dollar, eller cirka 5 miljarder kronor, från sin Advanced Manufacturing Fund till att skapa infrastrukturen som behövs inför aktiveringen av nödsamtalen över satellit.

Merparten av investeringen går till Apples partner Globalstar som tillhandahåller satelliterna som krävs. En del av pengarna går även till markstationerna som Globalstar tillhandahåller i områden som Alaska, Florida, Hawaii, Nevada, Puerto Rico och Texas. De används för att iPhone 14-telefonerna överhuvudtaget ska kunna kontakta satelliterna med nödmeddelanden när telefonerna inte har mobiltäckning.

When an iPhone user makes an Emergency SOS via satellite request, the message is received by one of Globalstar’s 24 satellites in low-earth orbit traveling at speeds of approximately 16,000 mph. The satellite then sends the message down to custom ground stations located at key points all over the world.

Apple

Redan idag finns antennerna och annan utrustning som behövs på markstationerna för att iPhone 14-serien ska kunna ansluta till satelliterna med deras hjälp. De har alla specialdesignats för att användas specifikt med Apples prylar.

Lästips: iPhone 14 startar inte / går inte igång – 4 lösningar

iOS uppdateras inför lanseringen i november

Varje enskilt nödmeddelande kan ta upp till 15 sekunder att skicka. För att ansluta krävs fri sikt mot himlen och minsta hinder för signalen kan antingen fördröja sändningen med upp till en minut eller helt stoppa SOS-meddelandet från att skickas.

Apple kommer att skicka ut en mindre uppdatering till iPhone 14-serien i november inför lanseringen av nödmeddelanden över satellit. Mer information följer.

Via Macrumors och Apple

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.