Nu är Netflix högre värderat än Disney

Netflix Logo 2016

Netflix har nu ett högre marknadsvärde än Disney. Det betyder att Netflix tar förstaplatsen från sin konkurrent som det mest värderade företaget inom entertainment-branschen.

Det är med en liten marginal som Netflix går om Disney. När börserna stängde hade Netflix ett värde på 153 miljarder dollar medan Disney stannade på 152 miljarder dollar.

Om Netflix kan behålla sin position återstår att se. Disney arbetar med att utveckla sin egen filmtjänst och när den släpps lär Netflix få en tuffare konkurrent att slåss mot.

Tills dess kan den populära film- och serietjänsten åtnjuta en extrem framgångssaga. Från att ha varit en uthyrningstjänst av DVD-filmer vid börsnoteringen 2002 till att vara marknadens absolut största filmtjänst på internet idag.

Aktievärdet har stigit med extrema 33 000 procent från 2002 och det ser inte ut att minska under den mest överskådliga framtiden.

Bara under 2018 ökade Netflix aktievärde med 80 procent medan Disneys tappade med 5 procent. Lite förvånande att Disney tappar med tanke på den supersuccé som företaget har med Marvel-universumet och Star Wars. För att inte tala om Pixar Animation som ständigt släpper nya, utmärkta filmer.

Netflix kan i sin tur erbjuda en nära komplett filmtjänst som är lätt att använda, åtkomlig i princip alla länder och med stor mängd egenproducerat material.

I stort handlar det kanske om äpplen och päron här. Men företagen är i samma kategori och slåss om samma marknad ändå; så därför görs den ekonomiska jämförelsen. Och Netflix kommer idag ut på toppen. Frågan är nu – hur länge kan företaget hålla sig där?

Amerikanska Comcast har ett marknadsvärde på 145 miljarder och företaget bekräftade under onsdagen att de tänker bjuda på Twenty-First Century Fox. Disney har redan lagt sitt bud, men skulle Comcast ta hem köpet kan företaget bli marknadsledare framför både Netflix och Disney.

Samtidigt försöker AT&T och Time Warner slå sig ihop och bilda en superjätte på marknaden. Tillsammans har de ett värde på extrema 274 miljarder dollar.

Vad tror du kommer hända på entertainment-marknaden framöver? Skriv en kommentar och berätta!

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.