Ladda ner VP9/HEVC-stöd för Microsoft Edge här

microsoft-edge-desktop-mobile

Microsoft har uppdaterat webbläsaren Edge med stöd för VP9. Ett videoformat som Google använder på YouTube och som konkurrerar med bland annat HEVC / H.265.

  • Google VP9 är mycket effektivare på högupplöst video än VP8
  • Stöder alla de vanliga färgrymderna för i princip alla skärmar
  • Spara upp till halva bandbredden när du strömmar i 1080p/2160p
  • Ladda ner VP9-stöd till Edge som ett tillägg

Google VP9 hette tidigare Next Gen Open Video (NGOV) eller VP-Next. Det är ett videoformat som är helt gratis att använda. Målet med VP9 var att öka komprimeringen av videodata i 4K utan visuell degradering med 50 procent jämfört med VP8.

Om du strömmar HD-videor i 720p är det ingen skillnad mellan VP9 och föregångaren VP8. Öka upplösningen till 1080p eller 4K och du kan spara upp till halva bandbredden utan att videokvaliteten minskar. Dessutom kan filerna göras mindre än tidigare.

Google VP9 har stöd för färgområden som Rec. 601, Rec. 709, SMPTE-170 (NTSC), SMPTE-240 (Adobe RGB), sRGB och Rec. 2020. Det täcker de absolut flesta skärmarna på marknaden och i princip alla normala videotyper utan problem.

Om du ofta tittar på YouTube via Microsoft Edge rekommenderar vi att du snarast laddar ner det officiella tillägget för VP9-stöd idag. Tänk på att du måste ha en dator med Windows 10 för att kunna ladda ner tillägget.

VP9 Video Extensions finner du via Microsoft Store.

Om du tittar på högupplöst film från andra källor med HEVC-formatet istället för Google VP9, då behöver du ett annat tillägg till Edge. Via Microsoft Store kan du installera ett HEVC-videotillägg som vi rekommenderar. Detta ersätter inte VP9 Video Extensions; du bör installera båda på datorn.

Microsoft har även tillägg för MPEG-2, OGG, Vorbis och Theora att ladda ner. De tar bara några megabyte i anspråk på hårddisken och vi rekommenderar att du installerar dem även om du sällan använder de formaten. Det kostar inget och ökar stödet i Microsoft Edge – du har inget att förlora på det.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.