Nokia X71 har stor skärm, 48 megapixel & snabbladdning

nokia

Nokia X71 är en mobiltelefon med 6,39-tumsskärm, högupplöst 48-megapixelkamera, snabbladdning och fingeravtrycksläsare i skärmen. En modell i mellanklassen som finns i butik från den 10 april 2019.

Nokia X71 är den första modellen från Nokia som har en så kallad ”punch-hole” till frontkameran. En design som bland annat konkurrenten Samsung använder i nya Galaxy S10 och Galaxy S10 Plus. Hålet ger ett snyggare intryck än den stora ”flärp” som många andra tillverkare använder, bland annat Apple med sina iPhone-telefoner.

Skärmen är av typen PureDisplay och har storleken 6,39 tum. Upplösningen är FHD+ och bildförhållandet något udda 19.3:9. Vanligare är då 19.5:9 som många andra tillverkare använder sig av. Totalt täcker skärmen hela 93 procent av framsidan på mobiltelefonen. Det betyder att du inte har några fysiska knappar framtill.

Under skärmen sitter en Qualcomm Snapdragon 660-processor. Den ackompanjeras av 6 GB RAM-minne och 128 GB inbyggt lagringsutrymme. Du kan utöka lagringsutrymmet med ytterligare 256 GB via microSD om du vill.

Batteriet är på 3 500 mAh och gör att telefonen bör klara minst en hel dags användning. Om det inte räcker kan du snabbladda med upp till 18W, vilket är långt ifrån lika bra som vissa modeller från Huawei som klarar hela 40W för snabbladdning.

48 megapixel-kamera och Android 9.0 ”Pie”

Baksidan huserar tre kameror där den med högst upplösning är på hela 48 megapixel. Bländaren är maximala f/1.8 och det finns AI-teknologi som automatiskt identifierar vad som finns framför kameran och vilka inställningar som är optimala.

Huvudsensorn åtföljs av två sensorer med lägre upplösningar. En 8-megapixelsensor till en vidvinkeloptik (120 grader) samt 5-megapixel djupläsande sensor. Frontkameran är på 16 megapixel och har maximala bländaren f/2.0.

Operativsystemet som medföljer är Android One, mer specifikt Android 9.0 ”Pie”. Och det betyder att mobiltelefonen är garanterat att få Android Q och Android R eftersom Googles regler är att Android One-telefoner ska ha stöd för minst två efterföljande versioner.

Nokia X71 släpps initialt i bara en färg, vilken är svart. Cirkapris är 390 USD, vilket omräknat blir kring 4 500 kronor inklusive moms. Lansering till butik sker den 10 april 2019. Huruvida Sverige får modellen är oklart.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.