Samsung Galaxy Tab A: Budgetmodell med S Pen

samsung galaxy tab a 2019

Samsung Galaxy Tab A är en ny surfplatta med stöd för S Pen. Modellen lanserades i slutet på mars 2019 och är en modell i budget- till mellanklassen.


Samsung Galaxy Tab A har en 8-tumsskärm med upplösningen 1 920 x 1 200 pixlar. Under skärmen sitter en Samsung-designad Exynos 7904-processor som ackompanjeras av 3 GB RAM-minne och 32 GB lagringsutrymme (expanderbart via microSD-kort).

Batteriet är på 4 200 mAh och laddas via USB-C. Det finns även två kameror på 8 megapixel (baksidan) respektive 5 megapixel (framsidan). Om du vill ha mobilanslutning finns en variant med 4G/LTE-stöd, men tänk på att detta kostar extra.

Det stora dragplåstret för Galaxy Tab A är den medföljande, aktiva styluspennan S Pen. Den har en egen hållare som sitter internt i surfplattan för att skydda pennan när den inte används. Har du använt S Pen på andra Samsung-enheter tidigare är upplevelsen i princip identisk.

samsung galaxy tab a front

Samsung Galaxy Tab A är inget prestandamonster

Nya Samsung Galaxy Tab A är knappast ett prestandamonster. Processorn är jämförbar med Snapdragon 660-processorn, men kan inte nå upp till sin konkurrent i rå prestanda. Om du inte gör riktig tunga saker som videoredigering så lär processorn dock räcka till allt annat.


RAM-minnet är tillräckligt med tanke på den begränsande processorn och lagringsutrymmet likaså. Dock hade vi haft invändningar om surfplattan inte haft microSD-kortläsaren som utökar utrymmet.

I det stora hela finns inget mycket att hurra för med Galaxy Tab A, åtminstone inte förutom stödet för S Pen (som även medföljer). Någon prislapp finns inte just nu men vi räknar med ett lågt pris som kanske tilltalar den som inte behöver hög prestanda.