Nokia kan släppa en digital assistent kallad Viki

Nokia Android Logo

Nokia kan vara på gång att utveckla en egen digital assistent. En direkt konkurrent till Siri och Cortana, men med det mer fornnordiskt inspirerade namnet Viki.

Digital assistenter, artificiell teknik och maskininlärning är superhett just nu. Det är inte konstigt om Nokia vill ge sig in i leken, speciellt då konkurrenterna satsar stenhårt på sina lösningar.

Apple med Siri och Microsoft med Cortana. Men vi har också Amazon som erbjuder Alexa, en smartare assistent för hemmet och även Samsung ryktas släppa en assistent med kommande flaggskeppstelefonen Galaxy S8.

”Software for the creation and monitoring of mobile and web digital assistants working with knowledge and combining all data sources into a single chat and voice based interface”

Tyvärr så vet vi inte mer om Viki än att det är just en digital assistent. Detta utifrån en varumärkesregistrering som en holländsk webbsajt noterade. Då inget annat är känt om assistenten kan vi bara anta att den fortfarande är i sin linda.

Räkna alltså inte att få se Viki samtidigt med exempelvis Nokia 6 — första nya mobiltelefonen från Nokia (tillsammans med HMD Global). Det pratas om totalt sju telefoner från Nokia under 2017, kanske kan Viki bli officiell senare under året, men det är något vi får låta vara osagt idag.

Nämnvärt är också att Viki inte nödvändigtvis är det rätta namnet på assistenten. Det kan mycket väl vara ett kodnamn och inte mer. Vad tror ni om en digital assistent från Nokia? Behöver vi ännu en och vad kan den tänkas användas till?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.