Nokia 6 — nya mobiltelefonen i mellanklassen bekräftad

Nokia Logo

Nokia har avslöjat sin kommande mobiltelefon med Android — kallad Nokia 6. En mellanklassmodell med hölje i aluminium, processorn Snapdragon 430 och 5,5-tumsskärm i full-HD.

När Nokia tidigare bekräftade att de tänkte ge sig in på mobilmarknaden igen efter köpet av Microsoft, då var förhoppningarna skyhöga. För att på allvar göra sig ett namn igen krävs en flaggskeppsmodell utan motstycke, men Nokia verkar gå en helt annan väg med Nokia 6.

Istället för en högpresterande flaggskeppstelefon satsar Nokia på mellanklassen. Tacksamt nog ser det ut att bli en riktigt solid telefon med 4GB RAM-minne och 64GB lagringsutrymme. Snapdragon-processorn är snabb nog för de flesta tillämpningar och det finns två kameror; den bakre på 16 megapixel och den främre på 8 megapixel.

Telefonen har dubbla hörlursförstärkare som ska ge upp till 6 decibel högre volym än en traditionell förstärkare. Lägg till stöd för Dolby Atmos, Android 7.0 “Nougat” och ett speciellt polariserat lager ovanpå skärmen för bättre synlighet i skarpt solljus.

Cirkapriset är 250 USD, eller 2 800 kronor inklusive moms, för Nokia 6. Problemet för oss i Sverige är att telefonen bara kommer att säljas via JD.com. En kinesiska nätbutik som gör det betydligt svårare att lägga vantarna på telefonen. Förhoppningvis kommer modellen att gråimporteras men räkna inte med det.

HMD Global kan släppa sju telefoner under 2017

HMD Global är företaget som utvecklar de Nokia-märkta telefonerna som kommer under 2017. Och om vi ska tro tidigare läckta uppgifter kan det röra sig om hela sju modeller innan året nått sitt slut.

Anledningen till att första mobiltelefonen släpps i Kina är att HMD Global och Nokia vill nå den enorma marknad som landet erbjuder. Bara under 2016 noterades Kina för 552 miljoner användare av smartphones.

Under 2017 väntas den siffran stiga till 593 miljoner användare, inte konstigt att HMD Global vill få ut Nokia 6 där först. Tyvärr har vi inga officiella bilder på Nokia 6 än men förhoppningsvis släpps sådana inom kort.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.