Sony UBP-X800 — Ultra HD Bluray-spelare med Dolby Atmos & DSEE HX

Sony UBP-X800

Sony släpper en Ultra HD Bluray-spelare i form av UBP-X800. Modellen är den andra i raden efter att japanska företagsjätten visade professionella UBP-X1000ES tidigare i september. Den senare blir endast tillgänglig via specialinstallationer medan UBP-X800 är tänkt för de bredare massorna.

Det är en välkommen produkt efter att Sony helt tappade bollen med avsaknaden av Ultra HD Bluray-spelare i Playstation 4 Pro. Där spelkonsolen inte kunde mäta sig med konkurrenten Xbox One S som har en spelare för högupplöst film på skiva så får ägare av Playstation-konsoler förlita sig på en separat bluray-spelare istället.

Sony UBP-X800 är designad för att klara Ultra HD Bluray-skivor, högupplöst film i 4K via Netflix och HDR-material. Spelaren ska också hanter Blu-ray 3D, DVD, CD, Super Audio CD (SACD) och nerladdat material via en USB-port. Tittar du på material som inte är i 4K kan UBP-X800 skala upp bilden till dig helt automatiskt för bättre bildkvalitet.

För att göra det används Sonys DSEE HX-teknik som skalar upp både bildupplösningen och färgdjupet. Ljud och video kan separeras över två HDMI-portar, exempelvis för ljudet till en surroundförstärkare och bilden till en tv, eller köras över samma port.

Ljudstödet klarar 24-bitarsformat i 192kHz och DSD 11.2MHz. UBP-X800 klarar Dolby Atmos och DTS:X vilket är framtidssäkrande, men Dolby Vision ser inte ut att vara med. Vill du använda trådlösa hörlurar går det utmärkt med stödet för bluetooth.

LG UP970 Lowres
LG UP970

LG UP970 Ultra HD Bluray klarar Dolby Vision

Sony är givetvis inte ensam om att leka i kategorin för Ultra HD Bluray-spelare då även LG vill ha en del av uppmärksamheten. Och LG får den med nya UP970 — en spelare som inte bara klarar Ultra HD Bluray utan även gör det med Dolby Vision, något Sony UBP-X800 inte klarar.

Dolby Vision är en konkurrent till HDR10 för att visa High Dynamic Range-material. Skillnaden mellan dem båda är att Dolby Vision klarar 12-bitars färgdjup vilket är nämnvärt mer än HDR10:s 10-bitars färgdjup. Dolby Vision kan också visa ljusare bild. Problemet? Dolby Vision är proprietär teknik medan HDR10 är en öppen standard för alla att använda. Läs mer om skillnaderna på webbsajten expertreviews.co.uk.

Det är förvånande att Sony inte ger stöd för Dolby Vision till UBP-X800 då tillverkaren bevisligen byggt in stöd för det i nyare TV-modeller i Bravia A1-serien. Vi håller tummarna för att Sony bättrar stödet för Dolby Vision i framtiden, utan att göra avkall på öppna standarden HDR10.

Vilka krav ställer du på din Ultra HD Bluray-spelare för att den sak fungera optimalt med din hemmabio eller tv?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.