Nokia 8.1 har Android 9.0 och HDR-skärm

Nokia 8.1

HMD Global har presenterat nya Nokia 8.1 – den officiella efterföljaren till Nokia 7 Plus. Första visningen hölls i Dubai och detaljerna pekar på helt okej specifikationer för nya telefonen.

Nokia 8.1 har en processor i mellanklassen – Snapdragon 710 – och 4 GB RAM-minne. Valet av processor handlar om de AI-tekniker som den har, och vilka HMD Global nyttar till kamerorna i Nokia 8.1.

Skärmen är på 6,18 tum och har upplösningen full-HD+ (2 160 x 1 440 pixlar) med en ljusstyrka på 500 nits. Kontrastförhållandet anges till 1:1500 och panelen är en klassisk LCD-variant. På sin höjd bör telefonen klarar HDR-liknande bildvisning, men glöm Dolby Vision som bara finns med OLED-telefoner.

Under skärmen sitter också ett batteri på 3500 mAH. HMD Global menar att det ska klara runt två dagars drift, mycket tack vare den energieffektiva Snapdragon 710-kretsen samt Adaptive Battery-funktionerna i Android 9.0 ”Pie”.

Nokia 8.1 har tre kameror, AI-funktioner & djupavläsning

  • Bakre kamera på effektiva 12 megapixel med djupavläsning
  • Frontkamera på 20 megapixel med porträttläge
  • Videoinspelning i 4K/30fps

Det finns två kameror på baksidan av Nokia 8.1. Huvudkameran är på 12 megapixel och den använder en snabb, fasdetekterande autofokus (2PDAF). Den ackompanjeras av en sekundär 13-megapixelkamera som används för djupavläsning i bilden.

Låter det krångligt? Fotografierna som tas med Nokia 8.1 är på 12 megapixel och det med en supersnabb autofokus. Du bör inte få problem med att fokusera på snabba föremål, exempelvis springande barn. Den andra kameran hittar ett djup i bilden så att kameran bättre kan sudda ut bakgrunden när du fotograferar porträtt.

Frontkameran i Nokia 8.1 har betydligt högre upplösning. Den är på hela 20 megapixel och har stöd för porträttfotografering. Bättre selfiebilder enligt HMD Global som även lovar bra bildkvalitet i dåliga ljusförhållanden samt smartare inställningar med AI-teknik.

Videoinspelning gör du i maximalt 4K-upplösning med 30 bilder per sekund. Det finns både optisk bildstabilisering (IOS) och elektronisk bildstabilisering (EIS).

nokia8.1 frontback

Nokia 8.1 har inte stöd för trådlös laddning

  • Upp till två dagars batteritid & snabbladdning
  • 64 GB lagringsutrymme (utbyggbart med microSD-kort)
  • Har ingen traditionell hemknapp

Det inbyggda batteriet på 3 500 mAh kan laddas via strömsladd och stöder snabbladdning på upp till 18 watt. Konstruktionen hindrar dock trådlös laddning, så om du hoppats på det får du leta efter en annan mobiltelefon.

Chassit till Nokia 8.1 är tillverkat av metall och glas. Skärmen har den flärp längst upp för kameran som så många andra mobiltelefoner använder idag. Någon hemknapp finns inte, utan du måste förlita dig på bland annat geststyrning.

Andra viktiga detaljer är 64 GB lagringsutrymme som kan utökas via microSD-kort på maximalt 400 GB. Det finns stöd för Bluetooth AptX för bra ljudkvalitet med trådlösa hörlurar, och Android 9.0 ”Pie” medföljer direkt ur lådan.

Tillgängliga färger är Blue Silver, Steel Copper och Iron Steel. Mobiltelefonen kostar från cirka 399 euro, vilket blir runt 4100 kronor.


Du kan läsa mer om Nokia 8.1 på den officiella webbsajten

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.