Nokia 7.1 är en prisvärd mobiltelefon i mellanklassen

nokia-71-2018

HMD Global släppte en uppgraderad variant av gamla Nokia 7.1 med förbättrad hårdvara och optimerad mjukvara. Den nya modellen har en 5,84-tumsskärm med bildförhållandet 19:9, en flärp överst på skärmen och SoC-kretsen Qualcomm Snapdragon 636.

  • PureDisplay-skärm med HDR-stöd
  • Två varianter med olika mängd RAM och lagring
  • Bakre kamera på 12 megapixel, främre på 8 megapixel
  • Nokia presenterade samtidigt två trådlösa hörlurar

Skärmen

Skärmen går från kant till kant och har upplösningen 2 244 x 1 080 pixlar med ett dynamiskt kontrastförhållande på 1 000 000:1. Skyddet över skärmen som ska hindra repor är Corning Gorilla Glass 3.

Nokia 7.1 använder nya PureDisplay-hårdvaran med tillhörande mjukvara för att ge HDR-stöd. Telefonen kan även omvandla material som inte är för HDR till att vara just det på artificiell väg. Ljusstyrka och kontraster på skärmen justeras dynamiskt för en optimal bild.

Det är något förvånande att HMD Global inte väljer ett nyare, bättre skärmskydd för skärmen. Gorilla Glass 3 släpptes i jauari 2013, och idag finns Gorilla Glass 6 som kom juli 2018. 

SoC-krets och prestanda

Under den stora skärmen sitter SoC-kretsen Qualcomm Snapdragon 636. Den baseras på åtta Kryo 260-kärnor: fyra Cortex-A73 för prestanda och fyra Cortex-A53 för energieffektivitet. Till det följer grafikkretsen Adreno 509 och ett X12 LTE-modem för 4G-anslutning.

RAM-minnet är på 3 GB eller 4 GB, och lagringsutrymmet på 32 GB eller 64 GB beroende på variant. Det finns även ett batteri på 3 060 mAh som kan laddas till 50 procent på bara 30 minuter.

Kamerorna

Nokia 7.1 har en bakre kamera och en främre kamera. Den bakre är på 12 megapixel med bländaren f/1.8. Den ackompanjeras av en svartvit sensor på 5 megapixel som hjälper att räkna ut djupet i bilderna. Det gör att du kan ändra var skärpan ska finnas även i efterhand.

Frontkameran – även kalla selfiekameran – är på 8 megapixel med bländaren f/2.0. Den har tillgång till ”AI-förbättrad” ansiktsupplåsning. Med den slipper du använda pin-koder och kan logga in i telefonen med ansiktet.

Mobiltelefonen har mjukvara som gör att du kan fotografera och spela in video med båda kamerorna samtidigt. Även den officiella kamera-appen har uppgraderats med ett omarbetat gränssnitt. Det är nu enklare att göra inställningar för vitbalansen, ISO:n, bländaren och slutaren.

nokia 7 1 2018 frontback

Anslutningar och operativsystem

Nokia 7.1 laddas via USB Typ-C vilket är ett välkomet steg bort från microUSB som vissa tillverkare fortfarande förespråkar. Det finns även en fingeravtrycksläsare på baksidan, en 3,5mm- TRRS-hörlurskontakt och de vanliga fysiska knapparna för att ändra volymen och sätta på / stänga av telefonen.

För trådlös anslutning finns WiFi 802.11ac, Bluetooth 5.0 och NFC. Det inbyggd lagringsutrymmet kan utökas via ett vanligt microSD-kort om du vill det. Med bara 32 GB eller 64 GB utrymme inbyggt kan det vara en god idé.

Operativsystemet som används är Android 8.1 ”Oreo”. Nokia bekräftar att nyare Android 9.0 släpps som en uppdatering kort efter att Nokia 7.1 lanserats. Eftersom telefonen ingår i AndroidOne-programmet är användarna garanterade minst tre år med säkerhetsuppdateringar och två år med OS-uppdateringar.

Mått och priser

Måtten för Nokia 7.1 är 149.7 x 71.2 x 8 millimeter, vikten stannar på 160 gram. Det är snäppet större än Nokia 7, men bara marginellt. 

Nokia 7.1 finns att köpa i butik från fjärde kvartalet 2018. Priset är 319 euro för varianten med 3 GB RAM och 32 GB lagringsutrymme, och 349 euro för den med 4 GB RAM och 64 GB lagringsutrymme. Omräknat blir det cirka 3 400 kronor respektive 3 700 kronor.

Samtidigt med Nokia 7.1 presenterades två bluetooth-headset – Nokia Pro Wireless Earphones och Nokia True Wireless V1 Earphones. Båda är designade för att ”komplettera den fantastiska upplevelsen med Nokia 7”, enligt HMD Global-profilen Juho Sarvikas.

nokia true wireless v1 earphones
Nokia True Wireless V1 Earphones

Nokia True Wireless V1 Earphones

Nokia True Wireless V1 Earphones är inriktade mot tränning med IPX4-klassificering. Det är två inear-lurar som är helt trådlösa. De stöder Bluetooth 5.0, väger bara 10 gram tillsammans och klarar 3,5-timmars musikuppspelning på en laddning. Det medföljande batterietuiet ger totalt 14 timmars musikspelning eller 16 timmars samtalstid.

Nokia Pro Wireless Earphones

Nokia Pro Wireless Earphones har ett tillhörande nackband som gör att du inte riskerar att tappa bort ena hörluren. Du får upp till 10 timmars musikuppspelning och automatisk start/stopp-funktion när du använder dem. Nokia Pro Wireless Earphones har inte ett batterietui utan använder vanligt microUSB-anslutning för det.

Nokia True Wireless V1 Earphones kostar 129 euro medan Nokia Pro Wireless Earphones landar på 69 euro. Det blir 1 350 kronor respektive 720 kronor. Lansering sker i november 2018.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.