Microsoft Edge kan försvinna – ersätts av ”Anaheim” på Windows 10

Microsoft Edge Logo 950 x 500

Microsoft Edge försvinner i sin nuvarande och ersättas av en ny variant baserad på Googles renderingsmotor Chromium. Det betyder i så fall att Microsoft erkänner sig besegrad och skrotar egna EdgeHTML-motorn som används idag.

Microsoft Edge har funnits i runt tre år, men trots det så når webbläsaren bara en marknadsandel på nära fyra procent. Det kan jämföras med ledaren Google Chrome som har nära två tredjedelar av den totala marknaden.

Edge är i grunden ingen dålig webbläsare. Den är snabb och säker, men det saknas funktionalitet och de många tillägg som exempelvis Chrome och Firefox har. Den når helt enkelt inte upp till de bästa alternativen idag.

Ett sätt att göra Edge mer populär vore att öka stödet för tillägg, och det kan Microsoft göra genom att använda Chromium – samma grund som Chrome använder.

Microsoft hjälper Chrome att fungera på ARM

Enligt uppgift arbetar Microsoft på en webbläsare med kodnamnet ”Anaheim”. Den är optimerad för Windows 10 och ska ersätta befintliga Edge. Om den behåller samma namn eller ersätter med något nytt återstår att se.


Vi vet sen tidigare att Microsoft bidrar till Chromium-projektet med kod som gör att Google Chrome fungerar på ARM. Kanske är det ett medvetet steg som ska ta Anaheim till Windows 10 på ARM i framtiden. Eller kanske är det bara en slump, vad tror du?

Det är oklart när vi får se de första detaljerna kring Anaheim. Och frågan är hur Microsoft ska marknadsföra sin webbläsare för att ta användare från konkurrenterna. Ett sätt vore att optimera webbläsaren för företagets egna tjänster, som Office 365, med täta integrationer.

Vad hoppas du på om Microsoft skulle bygga på en ny webbläsare? Vad värdesätter du mest i din befintliga webbläsare. Skriv gärna en kommentar och berätta!

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.