Microsoft utvecklar Windows Lite – ska konkurrera med Chrome OS

Microsoft Logo 2015

Google har haft stora framgångar med Chrome OS – och nu vill Microsoft ha en del av deras kaka med kommande Windows Lite. Det säger en ny rapport från webbsajten Petri som tror att Windows Lite kan visas redan under Build 2019.

Windows Lite ska påminna en del om vad Microsoft försökte åstadkomma med Windows 10 S och Windows RT. Ett avskalat operativsystem som tar mindre resurser, är säkrare att använda och samtidigt enklare för användaren.

I princip handlar det om en avskalad variant av Windows 10. Kärnan från det fullstora operativsystemet finns där, men allt runtomkring är optimerat för att vara enklare och smidigare.

Enligt uppgift kommer Windows Lite att bara ha stöd för Universal Windows Platform (UWP) och Progressive Web Apps (PWA). Du kommer alltså inte att kunna köra dina vanliga program som fungerar med fullstora Windows 10.

Windows Lite är alltid ansluten till internet

Andra detaljer från Petri pekar på att Windows Lite-enheter alltid är anslutna mot internet. Operativsystemet ska vara mycket snällt mot datorns hårdvara i fråga om resursanvändning, och ladda klart från kallstart till användbart operativsystem nästan omedelbart.

Den stora frågan blir hur Microsoft tänker presentera Windows Lite och vem som är den egentligen konkurrenten. Enligt webbsajten Petri är det Chrome OS och Chromebooks som är måltavlan, men det återstår att se.

Huruvida Microsoft faktiskt kommer att presentera Windows Lite under nästa år, ja det vet vi inte. Det är inte förvånande om företaget arbetar med flera parallella operativsystem som de vill prova vingarna med.

Vad tror du om Microsofts nya operativsystem? Är det här rätt väg att gå för Windows – ett mindre funktionellt, men förhoppningsvis säkrare och snabbare operativsystem? Skriv en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.