Nokia 2 uppdateras med Android 8.1 ”Oreo”

Nokia 2

Nokia göra vad alla tillverkare borde göra — nämligen uppdaterar även sina billigaste telefoner med nya Android 8.1 ”Oreo”.

Det är inte ovanligt att mobiltillverkarna släpper en stor uppdatering till sina dyrare mobiltelefoner; därefter lämnas de i sticket tillsammans med de billigare modellerna.

Nokia går emot strömmen och uppdaterar superbilliga Nokia 2 med det senaste Google har att erbjuda för Android. Och den finska mobiltillverkaren använder Android Go för att göra det.

Android Go är en kraftigt nerbantad variant av den vanliga Android-versionen. Speciellt designad för budgettelefoner med begränsad hårdvara, ofta med 1GB RAM-minne eller mindre.

Nokia 2 får ökad prestanda med Android 8.1

Nokia 2 släpptes initialt med Android 7.1.1 ”Nougat” och har en Snapdragon 212-processor med tillhörande 1GB RAM-minne och 8GB lagringsutrymme.

Enligt Juho Sarvikas, produktansvarig på HMD Global som säljer telefoner med Nokia-märkningen, kommer Nokia 2 att få ökad prestanda med Android 8.1. Detta då minneshanteringen är optimerad med nya versionen.

Och det kan behövas. Tester visar att Nokia 2 är allt annat än prestandamässigt bekväm att använda. Dålig hastighet gör att applikationer och gränssnitt hankar sig fram hjälpligt när mycket ska göras på kort tid.

Det är ändå upplyftande att se hur en telefon i nära 1200-kronorsklassen uppdateras med Android 8.1.

Osannolikt att konkurrenterna följer i spåren

Sannolikheten att konkurrenterna Samsung, LG, HTC eller Huawei skulle ta efter Nokia är väldigt liten. Det finns ytterst få garantier om att få den absolut senaste Android-versionen i en telefon.

Du kan 1) köpa en modell från Google eller 2) säkerställa att telefonen man skaffar har rätt Android-version direkt ur lådan. Eller så köper du en billig modell från Nokia (nej, gör inte det såvida du inte bara vill ha det enklaste i smartphoneväg).

Google har redan tagit ett stort steg mot snabbare och enklare uppdateringar av Android. Project Treble gör att vi inte behöver vänta på Android-uppdateringar för att tillverkarna ska godkänna dem. Vad blir nästa steg i utvecklingen?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.