Google ökar säkerheten i Android under 2018 — här är alla ändringar som sker

Android Logo 950 x 500

Google har presenterat flera ändringar som kommer till Android för att öka säkerheten. De första förändringarna sker under 2018 och arbetet sträcker sig över flera år.

Redan idag har Google gått ut med nyheten för att utvecklarna ska kunna förbereda sig. Främst handlar det om tre stora nyckeländringar som påbörjas under 2018 och sträcker sig en bit in i 2019.

Här är ändringarna som ökar säkerheten i Android

Första ändringen som sker redan tidigt 2018 är att säkerhetsdata kommer att inkluderas i alla APK-filer (installationsfilerna) för applikationer på Google Play Store.

Detta sker automatiskt och utvecklarna behöver inte göra något från sitt håll. Målet är att öka verifikationsnivån och säkerställa autentiseringen för att kunna se om en applikation är vad den påstår sig vara.

Den andra nyheten är att Google kräver att nya applikationer och uppdateringar måste använda en viss version av Android API för att kunna användas på Play Store. Kraven måste uppnås före augusti 2018 för nya applikationer och november 2018 för befintliga.

Målet med ändringen är att säkerställa funktionalitet och säkerhet för alla applikationer. Det ska även bidra till ökad prestanda då utvecklarna tvingas använda funktioner som bättre nyttjar de senare Android-telefonernas kraftfullare hårdvara.

Sista förändringen är att utvecklarna måste tillhandahålla en 64-bitarsversion av sina Android-applikationer. Senast i augusti 2019 måste samtliga utvecklare möta kravet.

Anledningen till kravet är att Google vill förbereda övergången till ett ekosystem där Android bara kör 64-bitarskod och helt saknar 32-bitarsfunktionalitet. På telefoner med 64-bitarsstöd ger uppdaterade applikationer högre prestanda och bättre säkerhet.

Det här måste du göra som användare

Så frågan är då – vad måste du som användare göra för att dra nytta av den ökade säkerheten?

Det enkla (men dyra) svaret är att du måste skaffa en mobiltelefon som har 64-bitarsstöd. Äldre telefoner saknar detta och då har du inte mycket till val. Tacksamt nog är det tidigast under senare delen på 2018 som du måste uppgradera.

Fram tills dess behöver du faktiskt inte göra något. Allt sker i bakgrunden och du slipper göra inställningar eller annat otyg i telefonen. Utvecklarna får den tunga bördan att möta kraven så att du som slutanvändare inte behöver göra något.

Och det är vi så klart tacksamma för.

Läs mer om nyheten på den officiella bloggen för Android.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.