Android spårar din aktivitet och delar med tredjepartsappar

Android Logo 950 x 500

Visste du att Android läser av dina rörelsemönster och aktiviteter i hemlighet? Dessutom delar operativsystemet den data som samlas in med tredjepartsappar — och du får aldrig reda på att det sker om du inte är uppmärksam.

Google har bit för bit utvecklat Android till ett av de mest avancerade, populära och välutvecklade mobila operativsystemen på marknaden. Perfekt för inte bara mobiltelefoner, utan även mediaspelare och datorer som kan dra nytta av hundratusentals appar via Google Play Store.


Trots alla förbättringar så fortsätter Google att smyga in funktioner och lösningar som är minst sagt känsliga för användarna. Och de påverkar miljontals användare världen över.

SoundHound & Shazam kan spåra dig via Android

Som nya behörigheten ”Activity Recognition” vilken spårar dina fysiska aktiviteter och delar med andra applikationer. Exempelvis använder både SoundHound och Shazam denna behörighet, och det är väldigt oklart varför de begär åtkomst till den.

Nya applikationer på din telefon kommer att lista behörigheten i kategorin ”Övrigt”. Och handen på hjärtat, hur många av oss kollar vilka behörigheter som godkänns när vi installerar en applikation? Än mindre längst ner i listan över övriga behörigheter. Värre är det också för uppdateringar till applikationer då behörigheter i den kategorin inte behöver godkännas alls.

Det betyder alltså att alla de applikationer du redan har på telefonen eller surfplattan kan använda ”Activity Recognition” utan att du får reda på det. Allt som krävs är en liten uppdatering utan beskrivning om vad den innehåller.

Behörigheten kan inte återkallas – måste avinstallera

Så vad är då lösningen på problemet? Faktum är att det enda du kan göra är att avinstallera berörda applikationer från dina enheter. Google har i skrivande stund ingen lösning för att återkalla behörigheten när den väl är godkänd.

Förhoppningsvis får vi en uppdatering till Android som gör att spårningen kan återkallas, men tills dess – avinstallera och var kritisk till alla behörigheter du godkänner. Behöver dina applikationer verkligen allt du som du ger dem tillåtelse till?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.