Apple skakas av batteriskandal – konkurrenterna strör salt i såren

Apple iPhone 6

Apple har haft en riktigt tuff månad efter avslöjanden att de medvetet gör sina gamla telefoner långsammare när batterierna blir sämre. Nu passar konkurrenterna på att strö ordentligt med salt i såren.

LG skriver i ett meddelande att de aldrig har och aldrig kommer att sänka hastigheten i deras telefoner för att de blir gamla.


Även Samsung skriver samma sak och säger även att de erbjuder ett brett säkerhetsprogram för att säkerställa längsta möjliga livslängd på deras batterier.

Motorola och HTC har sedan tidigare gått ut med liknande påståenden.

Samtidigt som LG, Samsung, Motorola och HTC går på offensiven tvingas Apple gå ut med en ursäkt till sina användare. Det Cupertino-baserade företaget arbetar även med en åtgärdsplan för att reparera förtroendet på marknaden.

Den officiella ursäkten från Apple

We’ve been hearing feedback from our customers about the way we handle performance for iPhones with older batteries and how we have communicated that process. We know that some of you feel Apple has let you down. We apologize. There’s been a lot of misunderstanding about this issue, so we would like to clarify and let you know about some changes we’re making.

First and foremost, we have never — and would never — do anything to intentionally shorten the life of any Apple product, or degrade the user experience to drive customer upgrades. Our goal has always been to create products that our customers love, and making iPhones last as long as possible is an important part of that.

Det här gör Apple för att reparera skadorna

 • Första steget var ursäkten du kunde läsa ovan. Ett meddelande där Apple erkänner att de blivit påkomna med något som användarna inte uppskattar, och ett löfte om att de inte gjorde något medvetet för att minska livslängden på sina produkter. Lycka till med det Apple.
 • De sänker priserna på ersättningsbatterierna som du tvingas köpa för att din iPhone inte ska bli långsammare. Apple tänker alltså inte göra din gamla iPhone snabbare helt gratis — det måste du snällt betala dig till i så fall. Prissänkningen gäller hela 2018.
 • Apple lade upp en ny supportsida med information om batteri och prestanda. Du finner den på Apples officiella webbsajt här.
 • Operativsystemet iOS uppdateras med en ny funktion för att kontrollera batteriets status. Genom den kan du avgöra om batteriet är så dåligt att prestandan påverkas och ett ersättningsbatteri ska köpas.

Så här påverkas din gamla iPhone av gamla batterier

Kraschad iPhone 5

Om du har en gammal iPhone (vilket i skrivande stund är iPhone 6 eller äldre) och väljer att inte ersätta batteriet kan du räkna med följande enligt Apple:

 • längre starttider för appar
 • lägre bildfrekvens vid rullning
 • nedtoning av bakgrundsbelysning (vilket kan åsidosättas i Kontrollcenter)
 • lägre högtalarvolym på upp till -3 dB
 • gradvis sänkning av bildfrekvens i vissa appar
 • i mer extra fall kan kamerablixten avaktiveras, vilket syns i kamerans gränssnitt
  appar som uppdateras i bakgrunden kan behöva läsas in på nytt när de startas.

Vad som däremot inte påverkas av dåliga batterier är:

 • kvalitet på mobilsamtal och prestanda för nätverksgenomströmning
 • kvalitet på tagna foton och inspelad video
 • GPS-prestanda
 • noggrannhet för platsinformation
 • sensorer som gyroskop, accelerometer, barometer
 • Apple Pay

Observera att punkterna ovan är tagna direkt från Apples svenska supportsida. De kan ändras när som helst utan förvarning. Se hela listan och läs mer här.

Skadan är redan skedd — men hur påverkar den Apple?

Kommer åtgärderna att hjälpa Apple att återfå det fulla förtroendet hos sina iPhone-användare?

Batteriskandalen (om vi får kalla det så) är bara ett misstag i raden från Apple på senare tid. Sannolikt har förtroendet minskat gradvis efter de många rapporter kring alla händelser det senaste året. Att Apple bedyrar sin oskuld kommer inte att hjälpa företaget i längden.

Med det sagt fortsätter Apple att sälja riktigt bra och det verkar inte som att kritiken mot företaget har påverkat köplusten speciellt mycket. Vi är vanemänniskor och så länge iPhone-telefonerna fungerar bra så fortsätter vi köpa dem.

Vi på Tekniksmart skulle nog tänka två gånger innan vi köpte en iPhone igen efter hela spektaklet kring batterierna. Skulle du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.