Nintendo utlovar stöd för 3DS & 2DS bortom 2018

NIntendo 2DS XL 3DS XL

Om du vill köpa en 3DS eller 2DS men undrar om Nintendo tänker fortsätta underhålla spelkonsolerna så kan du vara lugn. Den japanska speljätten har bekräftat att stödet inte kommer försvinna den närmaste tiden — snarare förnyar Nintendo sitt intresse och satsar på nya spel i minst ett år till.

Det var under E3-mässan som Reggie Fils-Aime, Nintendos vd för USA-divisionen, bekräftade stödet för 3DS och 2DS. I en intervju sade Reggie att Nintendo tänker fortsätta lansera nytt material och att Switch är komplement snarare än en ersättare till handkonsolerna.

Med det sagt finns inte speciellt mycket nytt att visa upp från Nintendos sida. New 2DS XL är en helt ny handkonsol som är nästan identisk med New 3DS XL, undantagsvis för 3D-stödet. Och de tre spelen Metroid: Samus Returns, Pokemon Ultra Sun och Ultra Moon lär vara intressanta för en del. Men vad kommer efter det?

Vad kan Nintendo visa som sporrar nytt intresse på en marknad som många anser döende? Mobiltelefonerna är kraftfullare, har bättre skärmar och drar in miljardbelopp till Apple, Google och utvecklarna. Och Nintendo har uppenbarligen stort fokus på Switch just nu.

”The way we continue to make Nintendo 3DS vibrant as a platform is first we continue to innovate from form factor standpoint.”

”So the New 2DS XL is just the latest for us in having form factor innovation. We know colors are a key differentiator, consumers love the variety of different colors. And also the larger screen and the different form factor in the 2DS family, we think is a going to drive and continue to drive the 3DS platform.”

Med fler än 66 miljoner handkonsoler sålda finns en enorm bas för Nintendo att arbeta med när det kommer till nya spel och dylikt. 3DS och 2DS är perfekta följeslagare till Switch och mobiltelefoner med sina utmärkta batteritider och långa speltimmar. Det återstår dock att se om Nintendo kan (och vill) marknadsföra sina handkonsoler för framtiden.

Nintendo såg enorm framgång med DS-serien men lyckades initialt inte fånga användarna med 3DS. Det krävdes en översyn av handkonsolen med större skärm och kraftfullare hårdvara för att locka användarna. Dessutom tvingades priset ner innan försäljningen på allvar tog fart. Och frågan är hur många gamla användare som lockas av New 2DS XL, trots att prislappen är några hundralappar under New 3DS XL.

Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.