Direktutskrift med ChromeOS – nu slipper du Cloud Print

dell chromebook 13 7310

Om du har en Chromebook och vill skriva ut slipper du nu använda Google Cloud Print. Google har nämligen uppdaterat ChromeOS med stöd för direktutskrift till kompatibla skrivarmodeller. Allt som behövs är nätverksanslutning för både dator och skrivare.

Tidigare har vissa skrivartillverkare använt olika tillägg till ChromeOS för att ta sig runt kravet på Google Cloud Print. Från och med version 59 av ChromeOS finns drivrutiner inbygga direkt i operativsystemet — och därmed slipper du Cloud Print som mellansteg.

Allt som behövs för att det ska fungera är att du känner till skrivarens IP-adress och vilket protokoll den använder. De allra flesta modeller som fungerar med ChromeOS använder IPP, vilket även används för utskrifter från mobiltelefoner och surfplattor.

Stödet för direktutskrift utan Cloud Print är extra välkommet från skolor och myndigheter där Chromebooks börjar få mycket stor spridning. Google har på allvar lyckats slå sig in och bli en konkurrent till Apple och Microsoft, åtminstone inom skolväsendet. Och närvaron skrämmer storföretagen.

Att kunna skriva ut på ett praktiskt sätt är fortfarande viktigt även om de digitala dokumenten tar allt mer plats i våra liv. Det papperslösa samhället har inte blivit verklighet på långt när, speciellt inte i skolorna.

ChromeOS 59 släpptes den 9 juni 2017 och kan i sammanhanget ses som en mindre uppdatering till plattformen. Förutom direktutskrifter kan Chrome-appar som körs i kioskläge nu kommer åt nätverks-API:er för kioskhantering och användning av ljud-API:er. Det har även lagts in en sårbarhetsfix för en bugg som rapporterades tidigare i mars.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.