Gears of War 4 & Crackdown 3 får stöd för Dolby Atmos

Gears of War 4

Om du har ett riktigt bra ljudsystem i hemmet och samtidigt en Xbox One S— då har du ett schysst recept på en fantastisk spelupplevelse. Speciellt om du har en förstärkare med Dolby Atmos-stöd, för det är precis vad spelen Gears of War 4 och Crackdown 3 kan använda senare i år.

Dolby Atmos är en omtalad ljudteknik med objektbaserat system för ljudhantering. Atmos kan placera ljudet ovanför dig såväl som på sidorna och bakom på ett effektivare, mer naturtroget sätt jämfört med mer traditionella ljudtekniker.

För att det ska fungera krävs allra minst en förstärkare som kan hantera Dolby Atmos, men också högtalare placerade en bit ovanför positionen där du sitter. Med allt installerat behövs film eller spel som kan använda Dolby Atmos, och det är precis detta som är på gång till Xbox One S.

Gears of War 4 och Crackdown 3 är de första Xbox-spelen som får stöd för Dolby Atmos. Dock bara på Xbox One S och helt nya Xbox One X. Har du en Xbox One faller stödet platt och du får klara dig med äldre Dolby Surround-tekniker. Stödet gäller både högtalare och hörlurar, men för att hörlurarna ska fungera med Dolby Atmos kostar det extra.

Du måste nämligen betala en extraavgift (straffavgift?) på 14,99 dollar, eller runt 160 kronor inklusive moms för hörlursstödet till Dolby Atmos. Vi gissar att det inte har med Microsoft att göra utan Dolby som gärna drar inte lite extra pengar från användarna där det går. Sniket Dolby, väldigt sniket.

Så, behöver du nya ljudstödet? Både ja och nej. Om du har pengarna till att skaffa extra högtalare som kan monteras en bit upp på väggen framför dig, har en Dolby Atmos-förstärkare och njuter fullt ut av en större ljudupplevelse. Absolut! Men för de allra flesta kommer det att fungera minst lika bra (och billigare) precis som det var tidigare.

En del jämför skillnaden mellan Dolby Atmos och tidigare Dolby-tekniker som natt och dag, att den nyare ger en större, fylligare och mer dynamisk ljudupplevelse. Som att gå från full-HD till 4K och HDR. Ett tips är att själv lyssna och jämföra i en HiFi-butik om möjligt, är det skillnad i dina öron?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.