Netflix slutar producera film och serier i Danmark

netflix logo building unsplash cameron venti
Foto: Cameron Venti, Unsplash

Netflix meddelar att de slutar producera eget material i Danmark. Beslutet kommer efter politiskt beslut som kommer att göra produktionen kännbart dyrare för filmskapare i landet.

Filmtjänsten meddelade sina samarbetspartners i Danmark om förändringen och just nu påverkas åtminstone två produktioner som kommer att skrotas. Det säger Benjamin Boe Rasmussen som är ordförande för det danska skådespelarförbundet, Dansk Skuespiller Forbund.

Lästips: Spotify samarbetar med Netflix om soundtracks & spellistor

Det politiska beslut som gör att produktionen inom Danmark bli dyrare säger att filmtjänsterna måste avsätta sex procent av omsättningen till en kulturfond. Det påverkar inte bara Netflix och andra renodlade streamingtjänster, utan även Danmarks egna TV2.

Anledningen till kulturfondens varande är ett beslut som ska säkerställa att aktiva konstnärer i Danmark får rätt betalt. Där utbetalningar tidigare gjorts vid engångstillfällen så kommer konstnärer och skådespelare nu få betalt löpande istället.

Enligt de rådande EU-reglerna så måste minst 30 procent av utbudet hos filmtjänsterna vara producerat inom unionen. Därför kan Netflix dra sig ur den danska marknaden för sin produktion och överlåta den till andra marknader som inte har samma krav. Frågan är om TV2, som stoppar minst en produktion själva, tänker göra samma sak.

Notera att det inte är uttalat exakt vad ”omsättningen” innebär i det här fallet, men rimligtvis är omfattningen enbart danska användare och Netflix verksamhet i Danmark som gäller (annars vore det ju löjligt mycket pengar vi pratar om).

De nya reglerna och kraven på betalning till kulturfonden träder i kraft vid årsskiftet 2022/2023.

Lästips: Kolla på gratis film och serier med Pluto TV

Via DR.dk och Politiken.dk

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.