Netflix ohotat störst i Sverige — dominerar tillsammans med HBO & YouTube

Netflix Logo 2016

Netflix dominerar marknaden för filmtjänster och under 2016 förnyades jättens krafter med ett rejält krafttag. Trots att antalet inköpta filmer och serier har minskat till fördel för Netflix egna titlar så behåller tjänsten tittarna — och det märks inte minst här i Sverige där Netflix är ohotat störst.

Totalt har 3,8 miljoner nordiska hushåll en eller flera filmtjänster för strömmande media enligt analysföretaget Mediavision. Det är en ökning med 600 000 prenumerationer på bara ett år och innan 2018 tror man att två av fem nordiska hushåll har minst en prenumeration. Av dessa säger Mediavision att Netflix och HBO står för hela 60 procent av utbudet.

En annan superfaktor som inte kan räknas bort finner vi YouTube, som tillsammans med Netflix står för nästan hälften av totala tv-tittandet på webben.

När Netfix presenterade sina planer att lansera globalt under CES-mässan tidigare under 2016 kom nyheten som en chock för många, inte minst konkurrenterna. I ett slag uppvisade Netflix en flexibilitet som få kan utmana, även om tjänsten ännu inte går att nå i länder som Kina.

En av många fördelar med Netflix är enkelheten. Filmtjänsten finns att använda på nästan alla moderna tv-apparater, mobiltelefoner, surfplattor, datorer och spelkonsoler. Det kan jämföras med konkurrenter som HBO Nordic vilken har en extremt långsam utrullning av applikationer till nya mediaprodukter; de har exempelvis ingen app till Xbox One än.

När Sony presenterade Playstation 3 ville speljätten visa upp Bluray-spelaren och skickade därför med Netflix-appen på skiva. Med Playstation 4 Pro saknas UHD-spelare medan fokus ligger helt på att strömma film via tjänster som Netflix. En annan bidragande faktor är att Netflix öppnat upp för 4K-filmer till de som har en snabb nog internetanslutning.

Netflix Offlinevisning
Ladda ner filmer från Netflix till mobilen och titta utan internet.

Stor uppmärksamhet med offlinevisning på Netflix

Vidare kan nämnas att Netflix fick stor uppmärksamhet när filmtjänsten öppnade för offlinevisning av filmer och serier. Hela katalogen omfattas inte än men en stor del, och det även i Sverige. För de som ofta är på resande fot kan det vara den funktion som lockar över användare från andra filmtjänster.

Samtidigt som tjänsten växer så presenteras nya utmaningar i att användare i olika länder nyttjar VPN-tjänster för att gå runt licensavtal. Avtal som säger att titlar endast får visas i utvalda länder. Och Netflix har aggressivt jagat VPN-tjänsterna genom att blocka dem, en efter en, samt hotat att låsa ute de användare som bryter mot avtalsvillkoren kring nyttjandet av dessa.

Det påverkar alla marknader som inte omfattas av Netflix omtalade avtal med Disney. Från 2016 öppnade Disney upp för att visa nyare filmer från samma år på Netflix. Exempelvis Jungelboken, Zootopia och Captain America: Civil War — filmer som kan ses i USA men inte med ett svenskt Netflix-konto. Rätt VPN-tjänst gör dem dock tillgängliga, med vissa risker om att bli blockerad av Netflix så klart.

Netflix har en ljus framtid men inte utan att delar skuggas. Konkurrenten Amazon har helt nyligen gjort intåg på svenska marknaden och lovar mycket till ett initialt lågt pris. Dessutom är det inte alla som uppskattar att Netflix storsatsar på eget innehåll istället för att köpa in storfilmer och serier. Använder du en filmtjänst och i så fall — vilken föredrar du? Kommentera gärna och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.