Dell XPS 15 får Kaby Lake & GTX 1050 — kan presenteras under CES 2017

Dell XPS 15 2016

Om tänker uppgradera ditt hem med en ny bärbar dator så kan nya Dell XPS 15 vara ett utmärkt val. Senaste varianten påstås få senaste Kaby Lake-processorerna från Intel och snabba Nvidia Geforce GTX 1050, ett grafikkort som inte är officiellt presenterat än. Kanske blir det en välkommen avvägning mellan bra prestanda och effektiv strömhantering.

Dell XPS 15 är en bärbar dator för professionellt bruk och en modell som lär tilltala entusiasterna. Hela XPS-serien har varit hett omtalad sen första lanseringen och gradvis utvecklats till en av marknadens mest populära i mellan- till flaggskeppsklassen.

Nya XPS 15 ser åtminstone på pappret ut att bli lika uppskattad som de tidigare modellerna i serien, om uppgifterna stämmer. Du ska kunna välja mellan processorerna Intel Core i3-7100HQ som är dubbelkärnig, Core i5-7300HQ som är fyrkärnig och Core i7-770HQ som även den har fyra processorkärnor. Grafikkortet ser dock inte ut att vara valbart utan stannar på ett Geforce GTX 1050.

Bildskärmen är på 15,6 tum med upplösningarna 1 920 x 1 080 eller 3 840 x 2 160 pixlar. Den förstnämnda upplösningen kommer med en IPS-panel medan den senare har en mer högkvalitativ IGZO-panel. Lagringen i datorn ska stå mellan en hybridhårddisk från Seagate eller PCIe-baserad SSD-lagring på upp till 1 TB.

Seagate SSD SSHD
Hybriddiskar är en kombination av mekanisk hårddisk och minneskretsar.

En av fördelarna med Kaby Lake-processorerna är inte bara att de är energieffektivare och kraftfullare, de öppnar också upp för DDR4-minnen i 2 400 MHz. Ingen jätteökning från de 2 133 MHz som förra XPS 15-modellen använder, men väl tillräckligt för att ge det där lilla extra som entusiaster och professionella användare vill ha.

Om nya Dell XPS 15 blir allas önskedator återstår att se och först under CES 2017 får vi svaret på den frågan. Då kanske vi även får se Nvidia Geforce GTX 1050 bli officiellt presenterad. Gissningsvis blir prislappen inte ens i närheten av vad vi hoppas på, men kanske är det värt sina extra tusenlappar för de komponenter och den byggkvalitet som är att vänta.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.