Nergradera till Windows 10 S från Windows 10 Pro

Windows 10 S download

Surface Laptop går äntligen att köpa och med det har Microsoft lanserat sin första dator med Windows 10 S till butik. Ett operativsystem som skiljer sig åt tämligen markant från vanliga varianten av Windows 10 genom att endast kunna köra applikationer från Windows Store.


Windows 10 S har varit hett omtalad den senaste tiden och med all rätt. Det är ett slag mot ChromeOS som fått stor spridning som ett lågbudgetalternativ på marknaden, främst i skolor. Och det är något Microsoft vill kontra med egna Windows 10 S.

Operativsystemet är visserligen begränsad jämfört med Windows 10 men det går att låsa upp Windows 10 S till en fullversion av Windows 10 Pro; gratis fram till årsskiftet och därefter mot en kostnad kring 49 dollar eller mindre. Microsoft sade vid första presentationen att uppgraderingen inte går att ångra, något som fick många att reagera, och nu backar Microsoft i frågan.

Alla som uppgraderar sina datorer från Windows 10 S till Windows 10 Pro kan nergradera dem i efterhand. Microsoft har släppt en officiell återställningsbild av Windows 10 S som kan laddas ner om man möter ett krav från företaget. På en speciell supportsida kan man skriva in serienumret på den dator som nergraderingen ska användas på och om numret godkänns av Microsoft får man ladda ner den 9GB stora filen.

Den kan sedan installeras på en dator för att fabriksåterställa den till Windows 10 S. Och när vi pratar fabriksåterställning så är det precis vad det är. Alla filer tas bort från hårddisken så en backup av viktiga filer är att rekommendera.


Att låta användarna nergradera Windows 10 Pro till Windows 10 S är logiskt från Microsofts sida. Det är ger en kundnöjdhet åt de som vill gå tillbaka och gör processen mer användarvänlig, och billigare än att behöva köpa en ny dator om man är missnöjd med fullversionen.