OpenIV måste stängas ner – Take-Two Interactive straffas på Steam

GTA V

Efter att moddverktyget OpenIV tvingats på knä av Take-Two Interactive straffas företaget av spelarna på Steam. En överväldigande del av de senaste betygen på spelplattformen har varit stenhårt negativa om GTA V och beslutet att tvinga bort det populära moddverktyget från marknaden.


OpenIV har använts av tusentals spelare för att skapa moddar till kända spel som GTA IV, GTA V och Max Payne. Moddar som vida uppskattats av ännu fler och gjort spelen roligare att använda för de som redan klarat dem en gång. Omspelningsvärdet går upp rejält med moddar — men allt varar inte för evigt.

Take-Two Interactive har sagt att OpenIV gör det möjligt för illvilliga moddare att skapa moddar som gör det möjligt att trakassera spelare och skapa problem på GTA Online för andra. Därför skickade företaget ett så kallat ”cease-and-desist”-brev till utvecklarna av OpenIV med ett ultimatum. Ta bort verktyget eller se konsekvenserna.

Beslutet har inte mottagits med glädje och betyg efter betyg på Steam har tvingat ner totalbetyget, från ”Overwhelmingly Positive” till mindre smickrande ”Overwhelmingly Negative”. Av nära cirka 40 000 betyg som lagts den senaste månaden har bara 13 procent varit positiva. Och en namnlista om att OpenIV ska få komma tillbaka har fått fler än 50 000 underskrifter.

Red Dead Redemption i GTA V

Det här är inte första gången Take-Two Interactive har gett sig efter moddare och tvingat dem att stänga ner sina projekt. Tidigare i april fick en massiv modd som skulle ta Red Dead Redemption till GTA V stängas ner på företagets begäran.


Modden hann aldrig släppas och den video som utvecklarna lade ut på video som trailer tvingades bort nästan direkt efter publiceringen. Anledningen till kravet från Take-Two Interactive påstods av många vara företagets planer på att ta Red Dead Redemption till PC – vilket också gjordes.

Förhoppningsvis kan moddarna göra om kartan i fråga på ett sätt så den inte kan kopplas till spelet Red Dead Redemption. På så vis kanske det går att släppa filerna och få någon sorts behållning av de tre år modden påstås ha utvecklats innan presentationen.

Det finns en förståelse för att Take-Two Interactive vill skydda sina intressen samtidigt som de försöker stoppa skadliga moddar från att nå spelarna. Men när ett verktyg eller en modd blir så stora och populära som OpenIV, då finns det något där som företaget borde ta till sig och underhålla.

Tyvärr blev det inte så denna gång, men vi hoppas så klart att Take-Two Interactive, och moderbolaget Rockstar, tag förnuftet till fånga och istället bidrar till OpenIV i framtiden.