De Största Sport-Spelen

Spelindustrin omsätter årligen flera hundra miljarder. Spel som inriktar sig mot olika sporter så som fotboll, basket och ishockey tar här stor plats då de inriktar sig på en väldigt bred marknad. Medan esport växer på alla fronter så växer esporten även inom denna franchise.

Varje år hålls världsmästerskap, OS och övriga prestigefulla turneringar och ligor inom olika sporter. Sport genererar pengar främst genom sponsorer men även på andra håll så som biljett-försäljning, försäljning av TV-rättigheter, spelande på odds och självklart som franchise för TV-spel.

EA, Electronic Arts, har länge varit det största företaget för lanserande av sport-spel. Med titlar som FIFA, NBA Live, Madden och NHL så har företaget säkrat sin plats som störst in genren. Det första spelet i FIFA-serien släpptes redan 1993 och EA har sedan dess släppt ett 20-tal spel inom FIFA-serien. Med totalt över 100 miljoner FIFA-spel sålda så är idag FIFA ett av världens mest sålda spel och FIFA -12 håller än idag rekordet för snabbast sålda spel med över 3,2 miljoner spel sålda under första veckan.

Med en konstant växande esport-marknad så har EA börjat satsa på att främja esporten inom deras sport-spel. Med det nya spelläget FIFA Ultimate Team Tournament, FUT, så har EA redan tagit det första steget. För bara ett par veckor sedan så gick EA ut med planer på att skapa den största FIFA-turneringen någonsin – redan till hösten. FIFA -18 släpps i höst och redan till vintern så kommer spelare från hela världen kunna börja tävla om sin chans att delta i offline-slutspelet. EA har ännu inte kommit ut med hur stor prissumman kommer att vara men det kommer säkerligen röra sig om flera miljoner kronor.

Madden, ett spel som fokuserar på amerikansk fotboll, har förutom esport även i ett samarbete mellan EA och ESPN haft en egen reality-serie. Serien som pågick mellan 2005-2008 fokuserade på Madden som esport och varje säsong belönades segraren med nästan 1 miljon kronor. Under 2017 års upplaga av Madden NFL 17 Championship Series så sponsrade EA turneringens prispott på cirka 10 miljoner kronor, något som har gett Madden en rejäl knuff inom esport-världen.

Trots EA’s dominans inom sport-spel så har andra spelutvecklare lyckats komma in i branschen tillräckligt långt för att mäta sig med EA’s spel, om än med lite mindre realistiska spel. Rocket League är ett spel som kombinerar fotboll med bilar som sedan det släpptes 2015 blivit en stor succé. Med tre säsonger av Rocket League Championship så ser vi en starkt uppåtpekande trend vad gäller prispengar med cirka 500,000, 1,2 miljoner och 3 miljoner kronor i prispengar för respektive säsong. Rocket League’s skapare, Psyonix, har utlovat runt 10 miljoner kronor för den fjärde säsongen vilket mäter sig med EA’s titlar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.