När släpps iOS 15 & iPadOS 15? (här är vad vi vet)

Kan släppas i oktober/september

apple iphone 12 pro promax 2020

Går du och väntar på att Apple ska släppa iOS 15 och iPadOS 15? Då kommer du att få vänta ett tag – men kanske inte fullt så länge som du tror.

Vi vet att Apple kommer hålla ett online-evenemang i år för WWDC 2021. Datumet är redan bestämt – det hålls den 7 till 11 juni.

Lästips: Apple har släppt iOS 14.6 och iPadOS 14.6 – få men trevliga nyheter

Under WWDC 2021 kommer Apple att presentera både iOS 15 och iPadOS 15. Det är samma process varje år; under WWDC visas de kommande uppdateringarna till operativsystemen, även för macOS, watchOS och tvOS.

Vad som däremot inte är spikat är datumen för 1) beta-versionerna och 2) den slutgiltiga lanseringen.

Då tror vi att iOS 15 och iPadOS 15 släpps

Den första beta-versionen av fjolårets iOS 14 och iPadOS 14 släpptes den 22 juni. De färdiga versionerna av iOS 14 och iPadOS 14 släpptes den 16 september.

Om kommande iOS 15 och iPadOS 15 får samma mängd beta-versioner och ett ungefärligt samma lanseringsfönster som fjolårets föregångare så kan lanseringen ske runt september eller oktober.

Om du inte vill vänta så länge så kan du installera någon av beta-versionerna som släpps.

Först introduceras en beta-version för utvecklare. Den är inte tänkt för vanliga användare, utan är helt för utvecklare som snabbt vill komma igång och prova sina appar på de nya operativsystemen. Först med andra eller tredje utvecklarbetan så kommer en version för vanliga användare.

Vårt råd är att du väntar till åtminstone beta-version fyra eller fem innan du ger dig på en installation. Då slipper du många av buggarna som drabbat de tidigare versionerna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.