Mycket dyrare RAM-uppgradering för Macbook Pro (maj 2020)

macbook-pro-2018

Apple ökar priset på minnesuppgradering i Macbook Pro. Upp till 2 500 kronor mer för 16GB i 13-tumsmodellen.

Uppdatering 2020-06-02: Apple förklarar varför de höjer priset

Apple har förklarat varför de chockhöjde priset på RAM-uppgradering från 8GB till 16GB. Och anledningen är enkel – priset var helt enkelt för lågt enligt Apple.

Enligt en talesperson på Apple är ändringen en korrigeringen av ett pris som var satt för lågt. Alla som redan beställt en Macbook Pro med 16GB RAM-minne till det lägre priset har alltså gjort ett fynd i det här fallet.

Apple kommer inte att kräva ersättning eller avboka beställda datorer. Den som har beställt sin dator före prishöjningen får betala det lägre priset.

13-tumsmodellen av Macbook Pro använder den gamla minnesvarianten LPDDR3 medan alla andra modeller använder LPDDR4X. Det betyder att alla får betala mer för gammal minnesteknik. Ouch.

Ursprungliga artikeln

Vill du köpa instegsmodellen av Macbook Pro 13″ så kanske det lockar att uppgradera RAM-minnet från 8GB (standardmängden) till 16GB. Mindre lockande är det att faktiskt betala för uppgraderingen.

Apple har nämligen fördubblat priset för uppgraderingar från 8GB till 16GB RAM-minne. Du får betala extrema 2 500 kronor vilket är helt otroligt mycket i sammanhanget.

Samma prisförändringar har skett i andra länder som USA och Tyskland, åtminstone enligt webbsajten Macrumors som rapporterar om Apples prisjustering.

Eftersom Apple har ändrat sina priser på flera marknader handlar det sannolikt inte om valuajusteringar. Mer troliga anledningar är bristande tillgång på de minnesmoduler som Apple vill ha, vilket ökar inköpspriset och därmed slutpriset för konsumenterna.

Den rådande pandemin är säkert också en del i ekvationen och lär vara det ett bra tag framöver.

Enligt uppgift har Apple inte ökat priserna på sina andra Macbook Pro-modeller. Dessa använder en annan typ av minnen vilket troligtvis är anledningen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.