Mozilla Firefox får stöd för FLAC och WebP — efterlängtat av många

Mozilla Firefox Logo

Mozilla implementerar stöd för ljudformatet FLAC och bildformatet WebP direkt i webbläsaren Firefox.


Från version 51 av Firefox kan användarna spela upp FLAC-filer direkt i webbläsaren och med framtida versioner även WebP. Redan idag kan du prova båda med de senaste utvecklarversionerna innan stora massan får tillgång.

FLAC ger möjlighet att spela upp högupplöst musik med större dynamik och detaljrikedom än vanligare MP3-formatet. Men filerna blir betydligt större och intresset har varit begränsat hos vanliga användare — åtminstone fram tills musiktjänsten Tidal började erbjuda musik i FLAC-formatet direkt i webbläsaren.

Med Firefox 51 blir Mozilla först av de stora utvecklarna att erbjuda FLAC-stöd i sin webbläsare och det följs senare av WebP som kommer i framtida versioner. WebP utvecklas och underhålls av Google som ett alternativ till föråldrade jpeg, en bildstandard som finns överallt och används av alla idag.

WebP gör att din webbsajt laddar snabbare — med Chrome

Man skulle kunna undra varför Google vill erbjuda ett nytt format när jpeg fungerar bra idag — men nyheterna med WebP ser ut vara många och utmärkta. Bland annat kan formatet erbjuda samma bildkvalitet men med mindre filstorlekar, vilket snabbar upp laddningstiderna för besökare på webbsajter.


Om användaren inte använder webbläsaren Chrome som stöder WebP kan webbsajten automatiskt falla tillbaka på format som jpeg eller png som alla webbläsare klarar idag (om din inte gör det — sluta använda internet och läs en bok istället).


Lästips: Microsoft Edge förbättras med HTML5 — nya inställningar lyfter webbläsaren


Eftersom WebP är ett format från Google har motståndet varit tydligt från Apple, Microsoft och Mozilla. Alla versioner av Chrome, Opera, Opera Mini och webbläsaren i Android klarar WebP — ingen annan webbläsare. Men det kommer snart ändras.

Exakt när vet vi inte — men det är spännande att Mozilla gör denna vändning vilket kan betyda att även Apple och Microsoft tar sig i kragen. Eller vad tror ni?