Nu fungerar Chromecast direkt med Chrome — inget tillägg behövs

google chromecast 2 rod gul svart

Google bygger in stöd för Chromecast direkt i webbläsaren Chrome. Det betyder att du inte längre behöver tillägget Cast för att strömma från en Chromecast till en tv- eller datorskärm.

Tillägget Google Cast introducerades juli 2013 och var en nödvändighet om man vill använda sin Chromecast med webbläsaren. Sedan dess har Google gjort mängder av förbättringar och utökat stödet för de enheter som kan strömma media till en Chromecast.

I ett försök att göra processen enklare för användaren eliminerar Google behovet av sitt tillägg och bygger in samma funktionalitet direkt i webbläsaren Chrome. Samtidigt integreras Hangouts med Google Cast från och med version 52 av Chrome.

Det betyder att man kan dela en hel tabb i Chrome eller hela skrivbordet i operativsystemet direkt till Hangouts. Har man redan Cast-tillägget installerat behövs den inte längre, men det är inte nödvändigt att ta bort tillägget om man inte vill.


Lästips: Så får du ut mer av din Chromecast – 11 enkla tips


50 miljoner strömmade mediatimmar

Troligt är att Google kommer ta bort tillägget automatiskt längre fram men om så sker återstår att se.

Vidare kan vi nämna att bara under juli månad har fler än 38 miljoner Cast-tillfällen registrerats av Google. De har tillsammans strömmat mer än 50 miljoner timmar media till Chromecasts världen över — en imponerande siffra som väntas stå sig även under augusti månad.

Vi på Tekniksmart gillar våra Chromecasts, både första och andra generationens modell. Med lite tur får vi en tredje generationens som klarar 4K-upplösning men frågan är bara vad prisskillnaden mot andra generationens skulle bli.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.