Mörkt läge är standard i Windows 11

Windows 11

Microsoft-profilen Paul Thurrott skriver på Twitter att Windows 11 inte bara har mörkt läge, utan även har det aktiverat när du startar operativsystemet första gången.

  • Du kan växla till ljust läge i inställningarna
  • Mörkt läge är snällare för ögonen
  • Kan vara problematiskt för en del appar

Läs mer: Gaming blir bättre med Windows 11 – DX12 Ultimate & Auto HDR

Mörkt läge är snällare för ögonen

Mörkt läge kallas även dark mode och används för att skapa en mörkare, mer behaglig upplevelse för ögonen. Inte minst när man befinner sig i en mörk omgivning och inte vill att skärmen ska lysa som tusen solar bara någon meter från ansiktet.

Speciellt på mobiltelefoner så är mörkt läge riktigt uppskattat eftersom man ofta rör sig i olika miljöer där en ljusstark skärm som lyser upp inte är speciellt snäll för ögonen. Exempelvis när man ska sova.

Men även på datorer är mörkt läge riktigt välkommet. Och Microsoft verkar hålla med eftersom Windows 11 har mörkt läge aktiverat som standard.

Det betyder att du får ett mörkare gränssnitt utan att behöva göra någon inställning. Vilket säkert passar en del, men vi hade hellre sett att användarna får ett val vid installationen istället för att ha mörkt läge som standard.

Läs mer: Guide: Så flyttar du aktivitetsfältet i Windows 11 till vänsterkanten

microsoft windows 11 dark mode 2021

Problem för gamla appar i mörkt läge

Många kommer inte att använda mörkt läge förrän Microsoft fixar de bländande problem som finns i Windows 11 just nu.

Problem i mörkt läge där appar som inte är kompatibla lyser upp hela skärmen med en extrem kontrast mot den mörka bakgrunden. Exempelvis äldre win32-appar och vissa delar av kontrollpanelen i Windows 11.

Vad tror du om mörkt läge? Är det något för dig på datorn, eller bara mobiltelefonen? Skriv en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.