Apparna som gör dig rikare


Många av oss blir stressade av att tänka på vår privatekonomi. Oförutsedda utgifter göra att pengarna är slut långt innan lön och det är lätt att hamna i en ond cirkel av 30-dagarskrediter via våra betalkort. Men det finns appar som hjälper dig att få ordning på pengarna och se till att det finns pengar över i slutet av månaden.

Att planera sin ekonomi kan kännas mördande trist och en del människor får lite ont i magen så fort de tänker på att ta reda på vart pengarna verkligen går. Men det finns sätt att göra det på som kan upplevas som mer lustfyllt.

I din telefon finns egentligen allt du behöver i form av olika appar som hjälper dig att ta kontroll över privatekonomin

Budgetappar ger dig överblick

Zlantar hjälper dig bland annat ha koll på utgifter, abonnemang och andra fasta kostnader. Här kan du samla alla avtal, abonnemang och prenumerationer på ett och samma ställe, få en ekonomisk överblick som visar hur du spenderar dina pengar och jämföra dina befintliga avtal och kostnader med vad som erbjuds just nu på marknaden.

Mina Tjänster är ett annat alternativ som precis som Tink kan kopplas till ditt bankkonto så håller den koll på alla dina abonnemang. Appen ger förslag på alternativ och du kan enkelt byta med hjälp av den.


Den som vill ha koll på var pengarna tar vägen har Klövra att testa. Den håller koll på de månatliga spontanköpen åt dig. I appen finns olika funktioner som ökar din förståelse för varför din privatekonomi ser ut som den gör – och ger dig verktyg till att förändra ditt beteende.

För den som vill göra en vardagsbudget så är Buddy ett bra alternativ. Appen är skapad för att på ett enkelt och smidigt sätt budgetera i vardagen. Det går även att ha en delad budget med din partner eller med vänner. Du kan också hålla koll på utgifterna med dina kompisar så att de blir rättvisa när ni gjort saker tillsammans. I appen kan du skapa grupper och bjuda in andra att delta och räkna ut hur ni blir kvitt.

Och om du har ett kompisgäng som du brukar hitta på saker med vet du hur snurrigt det kan bli när olika kostnader ska redas ut. Med Splitwise fyller ni i alla utgifter och vem som har stått för vad, så berättar appen hur ni ska betala varandra så att allt blir korrekt. Appen är alltså inte bara ett smidigt matematiskt hjälpmedel, utan även ett sätt att undvika ekonomiska konflikter. 

Sparapparna ger dig manöverutrymme

Om du har ett konkret sparmål, till exempel en semesterresa eller ett lite dyrare inköp, så är  Dreams en bra app. Appen har en rad olika funktioner som gör det lite roligare att spara, eftersom de baseras på hur du beter dig.

Om du vill spara mer långsiktigt så är Avanza-appen vara ett bra alternativ. Den är till för att göra det enkelt för dig att börja spara och investera i aktier och fonder. I appen kan du även till exempel ansöka om bolån, samla dina värdepapper eller sätta upp ett automatiskt sparande.

Även om du har järnkoll kan du behöva låna pengar och då är Kreddy appen för dig. I appen kan du ta reda på ditt kreditbetyg och du får dessutom tips på hur du kan förbättra det – vilket gör det betydligt enklare att ta vettiga finansiella beslut. Kreddy tar inte någon kreditupplysning på dig.

Betala inte mer än du behöver

Förmodligen vill du inte betala mer än du behöver när du köper någonting. PriceRunner är en jämförelsetjänst där du kan jämföra priser på allt från verktyg till hushållsprodukter. I appen kan du dessutom ställa in så att du får notiser när priset för en specifik vara går ner.

Foodrunners är appen som hjälper dig att göra prisvärda, miljövänliga och hälsosamma val när du gör dina matinköp. Förutom att appen hjälper dig att spara pengar genom att den berättar var du kan hitta de billigaste råvarorna förser den dig med information om hur du konsumerar. Den kan helt enkelt göra dig till en lite mer medveten konsument.

Lev billigare

Jobba efter tre huvudlinjer: du behöver inte äga allt du använder, du behöver inte köpa någonting nytt och du kan tjäna pengar på det du äger. 

Det finns ingen anledning att köpa en ny outfit om du ska gå på fest. Du kan hyra och byta kläder med andra via Popswap. Och kläder är inte det enda du kan hyra. 

Genom appen Hygglo kan du hyra det du behöver av privatpersoner till överkomliga priser.

Att köpa begagnat är ett annat sätt slippa lägga ut onödigt mycket pengar. På Blocket kan du lägga bevakning om det är ett speciellt märke eller designer du är ute efter. Priserna långt under vad du får betala i affärerna på fina gatan. 

Om du gör en större investering, så fundera över om du kan kapitalisera på det du köpt. Ett sommarhus kan betala sig självt om du är beredd att hyra ut det på AirBnB under några veckor under sommaren. Och om du har hus, så kan du hyra ut det när du är i sommarhuset. 

Släpkärran, lövblåsen, trimmern, den elektriska häcksaxen och mycket annat kan du naturligtvis hyra ut på Hygglo.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.